MIGRANTS

Arriben 36 refugiats sirians a Bèlgica: un altre avenç en el camí de la integració i la solidaritat

Dilluns 27 de maig, 36 refugiats sirians van arribar a l’aeroport nacional de Brussel·les, gràcies als corredors humanitaris, una iniciativa de la Comunitat de Sant’Egidio en col·laboració amb les diòcesis catòliques i altres esglésies. L’arribada d’aquest grup és un pas més en la lluita contra la pobresa i la marginació, i ofereix a aquestes famílies una nova oportunitat de vida a Bèlgica.

Els refugiats acabats d’arribar, vuit famílies tant cristianes com musulmanes, han viscut durant anys en condicions d’extrema precarietat al Líban, sense perspectives de tornar al seu país devastat per la guerra. Gràcies als esforços conjunts d’organitzacions religioses i autoritats nacionals i europees, aquestes persones vulnerables ara poden esperar tenir un futur millor.
 
Les famílies seran allotjades a diferents municipis belgues, com ara Arlon, Brussel·les, Jette, Courtrai, Kraainem, Lieja, Maasmechelen i Malines. Allà, els comitès d’ajuda locals s’ocuparan d’acollir-los, de donar-los un sostre i d’ajudar-los durant el complicat procés de sol·licitud d’asil i d’integració. Aquest plantejament comunitari no només facilita la inserció dels refugiats a la societat belga, sinó que també promou una cultura de solidaritat i d’acollida.
 
Amb el grup que va arribar dilluns, el nombre total de refugiats que han arribat a Bèlgica gràcies als corredors humanitaris ha augmentat fins als 310. Aquest programa, que funciona des del 2016, ha permès que més de vuit mil refugiats vulnerables provinents de Síria, Afganistan, Eritrea i altres països refacin la vida a Europa, principalment a Itàlia i a França.
La iniciativa representa un model d’acollida segura i legal, i ofereix una alternativa concreta i humana a les perilloses travesses del Mediterrani.
 
La presència d’aquests nous membres a la comunitat belga no només enriqueix el teixit social del país, sinó que dona mostra de l’eficàcia de la cooperació entre institucions religioses i civils en la lluita contra la pobresa i la marginació.