MÓN

Al Congo oriental, devastat per la guerra, els nens refugiats fan els exàmens finals de primària a l’escola Floribert Bwana Chui

Encara que la guerra s’escampi pels turons de Goma, capital de la província del Kivu nord, a la República Democràtica del Congo, el 3 de juny del 2024 van començar amb normalitat els exàmens que posen fi a 6 anys d’escola primària.

En aquest escenari dramàtic, l’escola Floribert Bwana Chui de la Comunitat de Sant’Egidio ha estat seleccionada com a seu oficial d’exàmens per a alumnes provinents de les zones de guerra. Aquests infants, que van fugir amb les seves famílies i es van retirar a la perifèria de Goma, corrien el perill de perdre casa seva i també la possibilitat de seguir els seus estudis.

No és casual que hagin triat aquesta escola per fer els exàmens. El barri on es troba, Mugunga, és en una zona especialment afectada pel conflicte. Hi viuen més de 85.000 refugiats provinents de les zones de Sake i de Nzulo, on els combats són més intensos. Van triar estar a prop de l’escola de la Comunitat perquè allà se senten “protegits”. I, efectivament, els infants i les seves famílies reben atenció i ajuda. Malauradament aquest enorme camp de refugiats espontani fa dies que és al punt de mira dels canons dels rebels. En l’últim bombardeig 14 refugiats van perdre la vida i més de 40 van quedar ferits.

Malgrat l’atrocitat de la guerra, que cada vegada és més a prop, l’escola segueix sent un lloc segur per a aquests infants. Aquests dies 354 alumnes refugiats fan els exàmens de francès i de cultura general per completar el cicle d’educació primària.

És una forma de resistència pacífica a la violència que augmenta dia rere dia, i un signe d’esperança per als infants i per a les seves famílies: la guerra i la violència no han d’apagar la set de coneixement i el desig de pau i de futur dels més menuts i la Comunitat és al seu costat per ajudar-los.