DREAM

Salut i medi ambient: entra en funcionament la instal·lació solar del centre DREAM de Blantyre, al Malawi

el Dia Mundial del Medi Ambient

El projecte Social Purpose For Solar Revamping, d’ERG, que va començar fa dos anys, neix de la idea de reutilitzar panells solars d’alta qualitat i que conserven un alt rendiment per ajudar Sant’Egidio a subministrar energia estable, neta i a baix cost a les instal·lacions sanitàries del programa DREAM.

Què tenen en comú un gran grup energètic, un gegant de la logística, dos importants proveïdors de material elèctric i electrònic, un líder mundial en la producció de guants tècnics i esportius i Sant’Egidio? La responsabilitat davant del futur del món i el desig d’ajudar el Malawi.

El projecte Social Purpose For Solar Revamping, d’ERG, que va començar fa dos anys i es va presentar oficialment al Key Energy de Rimini, neix de la idea de reutilitzar panells solars d’alta qualitat i que conserven un alt rendiment per ajudar Sant’Egidio a subministrar energia estable, neta i a baix cost a les instal·lacions sanitàries del programa DREAM, començant pel centre DREAM Alumando de Blantyre (Malawi).

Al llarg del seu itinerari, el projecte ha anat acumulant valuoses col·laboracions: MSC Foundation, que ha transportat tot el material al Malawi; Eletec2000, que ha planificat tota la instal·lació; Comoli Ferrari i Uflex, que han aportat materials i competència tècnica; i Dal Dosso gloves, que ha finançat la instal·lació de l’equip solar a Blantyre.

Tots provenien de sectors i experiències totalment diferents, i el pla no preveia simplement un finançament, sinó tot un projecte que, començant per la planificació, abordés tots els aspectes i els punts crítics fins a la instal·lació de l’equip al Malawi. Ens hem reunit, escoltat, entès i també –una mica– suporta amb tenacitat i paciència. Les empreses han dedicat temps per entendre les nostres exigències i els entorns en què operem, i nosaltres hem hagut de fer front a temes i processos que no solen formar part del nostre dia a dia. Ha estat un enriquiment per a tots.

Després de dos anys de treball, finalment veiem els resultats. Avui, dia mundial del medi ambient, hem posat en marxa la instal·lació al centre DREAM de Blantyre, el centre de tractament més gran de Sant’Egidio al Malawi. Des d’aquest matí, més de 200 panells solars alimenten les activitats clíniques i el laboratori d’anàlisis. És una feliç i significativa coincidència, perquè la nostra intenció era posar la instal·lació en marxa fa dos mesos, però la situació d’inestabilitat al mar Roig que obliga el trànsit marítim a rodejar l’Àfrica va endarrerir l’arribada del contenidor amb el material.

Donem sincerament les gràcies a totes les parts, però sobretot a ERG, que ha aportat els panells solars i ha finançat la majoria del projecte. També volem donar les gràcies als nostres tècnics del Malawi, que sense tenir competències específiques han fet front amb serietat i dedicació a la difícil tasca d’instal·lar un equip tan complex. Durant 40 dies de treball intens han après molt i ara poden gestionar i realitzar el manteniment de la instal·lació, que en un moment de greu crisi al Malawi, amb un cost de la vida i una inflació cada vegada més elevats, serà de gran ajuda per a les activitats sanitàries de Sant’Egidio al país i en respectarà la preciosa natura.