news

A Sant'Egidio közösség felhívása az idősekért: új mentalitásra van szükség, házigondozásra és egy olyan háló kialakítására, amely védi az időseket

2016 Június 1 - RÓMA, OLASZORSZÁG

ELDERLYRome

Ossza Meg

Az olaszországi önkormányzati választási kampány idején a Sant'Egidio közösség felhívást intézett az állampolgárokhoz és a polgármesterjelöltekhez. Azt kérik, hogy az öregek otthonában való elhelyezése helyett az otthoni segítséget támogassák. Marco Impagliazzo, a közösség elnöke sajtótájékoztatón ismertette a felhívást és a közösség kiadványát, amelynek címe: Hogyan maradhat az ember idős korában az otthonában.

Fontos megváltoztatni a mentalitásunkat, mert az idősek a saját otthonukban jobban élnek, tovább élnek és az ellátásuk is kevesebbe kerül – mondta el. Hozzátette, hogy Róma a magányosok városa, ahol a társadalmi elszigeteltség gyilkol inkább, mint a szmog. Az olasz fővárosban 22 százalék a 65 év felettiek aránya, 620 ezer fő, több, mint Genova lakossága. Egy város a városban, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. 250 ezren egyedül élnek, de a házigondozás adatai nagyon elkeserítőek: körülbelül 2 százalék (míg Svédországban 21 százalék).

Pedig az idősek erőforrást jelentenek a társadalom számára. Közel egymillióan közülük egy másik időst ápolnak a családban, 3 millió 200 ezren rendszeresen vigyáznak az unokáikra, és 7 millióan anyagilag segytik családjukat: háromból egy olasz család az ő segítségükkel jut el a hónap végéig. Ahhoz azonban, hogy továbbra is segíteni tudjanak, az otthonaikban kell maradniuk. Rómában az elmúlt négy évben 700 ezer idős vesztette el a házigondozást és nyolc nappali gondozási központot zártak be.

 

Marco Impagliazzo bemutatta a Viva gli anziani! (Éljenek az idősek) programot, amelyet a közösség 2004 óta működtet a Trastevere,a  Testaccio és az Esquilino negyedben. 12 ezer időst tartanak számon, figyelnek rájuk,  rendszeresen ellenőrzik őket, jól vannak-e. Ennek köszönhetően a 10 százalékkal csökkent a kórházba kerülés aránya és 50 százalékkal kevesebben kerülnek intézetbe. 

Mindez mindössze 81 Euróba kerül egy főre. A szolgáltatást nyáron, a nagy hőség idején sok önkéntes segíti, ilyenkor kiterjed egész Rómára és az intézetekre is.