news

A közösség programja a hőség ellen, az idősek védelmében mindannyiunkhoz szól: „Segítsd a szomszédodat!”

2016 Július 8

ELDERLYSolidaritySummer

Számos olasz nagyvárosban több ezer önkéntes segíti majd az időseket, hogy biztonságos, nyugodt nyaruk legyen. Hogyan? Olvassátok tovább!

Ossza Meg

Olaszország szerte különleges intézkedésekkel szállnak szembe a hőséggel. Ilyen a helyes táplálkozásról, a kiszáradás megakadályozásáról való tanácsadás, az idősek otthonokban való meglátogatása és a szomszédok figyelmeztetése: „Nyújtsatok személyes segítséget és a vészhelyzeteket időről időre jelezzétek!”

A nagy melegben, északtól délig, Genovától Messináig, húsz olasz nagyvárosban a közösség több ezer önkéntese segíti az időseket. Szükség esetén telefonhívásokkal, látogatással és beavatkozással lesznek jelen.

Egyre melegebbek a nyarak és a nagyvárosokban sokszor elviselhetetlen a hőség. A korábbi évekkel ellentétben ugyan kevésbé ürülnek ki a városok, leggyengébb lakói mégis veszélynek vannak kitéve. Hőségriadó esetén különbözőek a szóba jöhető intézkedések és a helyi hatóságoktól is nagy mértékben függ ezek hatékonysága. Mozgósítva van a társadalom is. A Sant’Egidio közösség ilyenkor mindig kezdeményez és felhívásokat tesz közzé. Az irgalmasság szentévét komolyan véve, a szolidaritás jeleként arra ösztökéli a városi vezetést, hogy fokozza az idősek, egyedülállók védelmében hozott intézkedéseit. Hőségriadó esetén a társadalmat is cselekvésre kell ösztökélni.

 Az Éljenek az Idősek program 2004 óta működik Rómában három belvárosi körzetben és több mint ötezer, nyolcvan év feletti idős embert segít. A projekt aktív családtagok, szomszédok, házfelügyelők, üzlettulajdonosok bevonásával, a segítség hálóját szőve, a Trastevere, Testaccio, Esquilino negyedek egyedülálló nyugdíjasait igyekszik segíteni. A feladatban nagy segítséget nyújt a Fiatalok a békéért mozgalomhoz tartozó több ezer fiatal önkéntes lelkiismeretes munkája. Sokszor csak egy pohár vizet adnak, de a nyári melegben – amikor az idősek kevés mozgása miatt a szomjúságérzet csökken, a kiszáradás észrevétlen – ez is sokat segít, olykor életet jelenti. Mindezek mellett a segítők a hőháztartás javítása és a helyes táplálkozás érdekében javaslatokat tesznek, információt nyújtanak. Jól jön ilyenkor a közösség rekreációs, egészségügyi, szociális és minden egyéb hasznos információt összegző, az Idős korban hogyan maradjunk otthonunkban című kiadványa, amely a www.ilcome.it/roma weblapon ingyenesen le tölthető.  

A Novara külvárosában lakó 106 éves Jolanda, aki abban a tartományban él (Piemonte), ahol a föld legidősebb asszonya, mosolyogva fogadja a közösség tagjait. Kék szemével rögtön jelez, melyik székre üljünk – meséli a piemonti közösség vezetője, Daniela Sironi. Jolanda 1909-ben született Pulában a Habsburg birodalom alattvalójaként, életében szép és rossz dolgokról bőven van mit mondania és a történetei kifogyhatatlanok. A város peremén lévő lakásában már csak feküdni tudó Jolandát 93 éves húgán kívül a közösség fiataljai is segítik.

Az időseket segíteni tehát nem csak kötelesség, hanem jó is, és a város emberibb lesz általa.

Róma, 2016. július 6.