news

Életét adta a kicsinyekért és a békéért – Hét éve ölték meg San Salvadorban William Quijianót

2016 Szeptember 28

William Quijano
Youth

Ossza Meg

Szeptember 28-a William Quijiano halálának az évfordulója, aki El salvador Sant’Egidio közösségének fiatal tagja volt. 2009-ben, 21 éves korában ölték meg azért, amit a San Salvador külvárosában élő gyerekekért tett, a közösség által fenntartott Béke iskolájában, megmentve őket a bűnszövetkezetek befolyásától.

San Salvador-i testvéreink ma imádságban emlékeznek meg Williamról, és közösségeink a világ minden részén egyesülnek velük az imádságban.

William, akit barátai Samynek hívtak, szegény családban született. Kamaszkorában elvesztette édesapját, ekkor került a fővárostól húsz kilométerre fekvő Apopába, amely Közép-Amerika egyik legerőszakosabb peremvárosa. Jó gyerek volt, szeretett focizni, jól tanult. Felvették a jogi egyetemre, de félbeszakította tanulmányait, hogy el tudja tartani a családját. A helyi önkormányzatnál vállalt munkát, azon dolgozott, hogy a fiatalokat bevonja a sporttevékenységekbe, így hasznosan és jó helyen töltsék idejüket. 16 éves korában ismerte meg a Sant’Egidio közösséget, amelynek aktív tagja lett. Barátaival együtt megszervezték a helyi Béke iskoláját, ahol a városrész gyermekei egy nyugodt, békés helyen játszhattak, tanulhattak.  Szerette volna, hogy Apopa megváltozzon, a fiatalok ne kerüljenek a bűnbandák (maras) bűvkörébe, megmeneküljenek az erőszaktól. 

Sokaknak nem tetszett a működése, és valószínűsíthetően valamelyik bűnszövetkezet két tagja lőtte le 2009. szeptember 28-án az utcán, néhány lépésre a lakásától.

William álma ma is él sokakban, annak a reménye, hogy lehet békében, erőszakmentesen élni a világ legnehezebb helyein is. 

 

- William Quijano: Nel paese degli scontri un giovane coltiva l’arte dell’incontro (F. De Palma su "Popoli e Missione", 9/9/2016)

- William Quijano. Il ragazzo che sfida le gang con l'amicizia (S. Pasta su "Credere", 19/5/2015)

- William Quijano: alcune immagini