Október 5. World Teacher's day, a tanárok világnapja: gyerünk a békeiskolákba!

Köszönet mindenkinek, aki szerte a világban ingyen és önként szervezi ezeket az iskolákat. Íme, egy videó az antwerpeni békeiskoláról.

Ma az egész világon a tanárokat ünneplik. Alkalom ez arra, hogy megemlékezzünk az iskolák fontosságáról. Amióta létezik a Sant’Egidio, azóta iskolát is szervez: a békeiskolákat több százezer gyermek látogatja a világ minden részén, számos perifériáján: Rómától, Buenos Airesig, Kinshasától Maniláig, egészen az európai városokig, Barcellonáig és Berlinig, ahol igazi kihívás az integráció.

„De mi az a békeiskola?” „Egy hely, ahol a békét és az együttélést tanulják” – válaszolt Adriana Gulotta a Menjünk a békeiskolába című kerekasztal beszélgetésen nemrég az assisi béketalálkozón.

„Elvárosiasodott, gyakran összetett, konfliktusokkal teli világunkban egyre nagyobb szükség van olyan helyekre, ahol az együttélésről, a békéről tanulhatunk. Ezek a helyek bővelkednek a rosszra tanító mesterekben, szükségét érezzük ezért annak, hogy megsokszorozzuk azokat az energiákat, amellyel a fiatal generációkat az emberi élet tiszteletére, a béke szeretetére taníthatjuk, ahol ellene mondhatnak a gonosz kultúrájának.”

„Ez a szolgálat a Sant’Egidio közösséget a kezdetektől fogva jellemezte – mondta Adriana Gulotta – talán kevésbé volt ismert a békéért és a vallásközi párbeszéd előmozdításért végzett szolgálatnál, de a békeiskolák körüli tevékenység egybeesik a közösség 1968-as megszületésével. Ekkor kezdődött el a délutáni iskola intézménye a Róma peremvidékeire szorult gyerekek körében.”

Azokban az években a Sant’Egidio közösség hagyta, hogy kérdések elé állítsák a Dél-Olaszországból elvándorló szegény családok problémái. A 60-as évek Rómájának nyomornegyedeiben, külső kerületeiben éltek ezek a szegény bevándorlók, akiknek gyermekeik még iskolába se jártak. Napjainkban azonban a békeiskolák egy világmértékű nevelési program részei és Európában, Afrikában, Ázsiában, Amerikában több százezer gyermeknek biztosítják a tanulást, a szeretetkapcsolatot. Emellett a békeiskolában a legkisebbek megtanulnak ellenségeskedés, előítéletek nélkül felnőni másokkal együtt. 

„Maga a békeiskola elnevezés is arra utal, hogy a fő célkitűzés, többféle értelemben is a béke építése, nemcsak ott ahol háború van, hanem ott is ahol más feszültségek, konfliktusok tapasztalhatók” – emlékeztetett Adriana Gulotta.
Azokon a helyeken, ahol a peremvidékeken az erőszak dúl, a békeiskolák alternatívát jelentenek a gyerekeknek, hogy ne kelljen az utcán élnük, agresszív modelleket követniük. Nem kell érte fizetni, az önkéntesek tanulnak a gyerekekkel, nevelő jellegű foglalkozásokat szerveznek számukra, játszanak, kirándulnak, együtt nyaralnak. A céljuk egy olyan kultúra elterjesztése, amelyben az ember nyitott a másik felé, a másságra, ahol az emberek tudnak együtt élni. Az antwerpeni és a párizsi békeiskolákban jól látszik, hogy az európai és az új európai gyerekek a barátság nyelvén hogyan tanulják meg az együttélés kultúráját. A gyerekek indítják el az integrációs folyamatot, mert – ahogy Zygmunt Bauman az assisi béketalálkozó megnyitó ünnepségén megjegyezte – „a békét egyedül úgy lehet elérni, ha gyermekeink kezébe adjuk a párbeszéd fegyvereit és megtanítjuk őket küzdeni a találkozásért, a dolgok békés megtárgyalásáért.”

A békeiskolában senkit nem rekesztenek ki, senkit nem hagynak hátul kullogni: jól tudják ezt az Olaszországban élő roma gyerekek, akik már a felső tagozatot kezdik az iskolákban, ami igazi siker az olasz iskolarendszerben, ahol a romák nagy arányban maradnak ki az iskolából. Ez az álom, hogy a tanulással jövőt biztosítsunk a roma gyerekeknek, Ukrajnába is elért, ahol a közösség a közelmúltban beiskolázási programot kezdett el a hol Kijevben, hol Kárpátalján élő cigány gyerekekkel.

2014 decemberében Ferenc pápa meglátogatott egy római plébániát, találkozott az ottani békeiskola gyerekeivel és önkénteseivel is. Megköszönte a jelenlétüket és azt mondta a békeiskoláról: „nagyon fontos mag, amely idővel gyümölcsöt terem”. És Ferenc pápa, aki Buenos Aires-ben jól ismerte a nyomornegyedek békeiskoláit, hozzátette: „Nagyon fontos, amit az egész világon tesztek, mert olyan magot vettek a gyerekek életébe, amely gyümölcsöt fog teremni. Reménnyel telve és türelmesen kell dolgoznotok. Türelemre van szükség. Szép munka, amit végeztek.”