„Szomjazzuk a békét” – vallásközi béketalálkozók Beninben és Burkina Fasóban

Assisi szele fúj Afrikában is: harminc évvel az Assisiben II. János Pál pápa által 1986-ban életre hívott béketalálkozó után a Sant’Egidio közösség Beninben és Burkina Fasóban is megrendezte a „Szomjazzuk a Békét” című találkozót

A benini Savéban tartott rendezvényen ott voltak a katolikus és protestáns egyházak, a muszlimok és a helyi vezetők képviselői valamint a város polgármestere is.

Jelentős esemény volt a Burkina Faso-i Ouagadougouban megtartott találkozó is, amelyet a 2016 január 15-i terrortámadások helyszínén, a Splendid Hotelben szerveztek meg.

Philippe Ouedraogo bíboros, Ouagadougou-i metropolita érsek mellett jelen volt Ilboudo Khalidou, a Burkinai Iszlám Szervezetek Szövetségének (FAIB) imámja, Moro Naba, a tradicionális vallások képviselője és Moise Sawadogo, az Evangélikus Egyházak és Missziók Szövetségének (FEME) lelkésze. 

Ilboudo imám Khalil Gibrantól idézve hangsúlyozta: „A föld a hazám, az emberiség a családom”. Az iszlám vezető kiemelte, hogy a béke nemcsak a háború hiánya, hanem főként az embertárs elfogadása, a szegények iránti együttérzés és az egyetemes szolidaritás.


A vallási vezető a békéért való imádság fontosságát hangsúlyozta, és jelezte, kész közvetíteni a helyi közösségek körében, hogy előmozdítsa a párbeszédet és az egymás mellett élést.

Philippe Ouedraogo bíboros fontosnak tartotta kiemelni, hogy a vallási vezetők együtt dolgozzanak a konfliktusok megelőzéséért, ebben a nehéz korban, amikor az életet drámaian uralja a terrorizmus és a vallási szélsőségesség gyors növekedése.


A találkozó végül a békefelhívás felolvasásával és aláírásával fejeződött be.