Marius története – Hogyan lett anyakönyvi kivonata, hogy tanulhasson…

Falujába is megérkezett az a BRAVO!-program

A hétéves Marius Didyrben Burkina Fasóban, Sanguié megye egy kis falujában lakik, öt testvér közül ő a legnagyobb.

Ahogy betöltötte a hatodik életévét, édesapja elvitte, hogy beírassa az iskolába. A tanár azonban elmondta, hogy a születés tényének megállapítása nélkül nem kaphat bizonyítványt. A szülők csak a várandósság alatti ellátás dokumentumaival rendelkeztek, azon a szülészeti osztályon kapták, ahol a gyermek megszületett. Azt hitték, az is ér annyit, mint a születés tényét hitelesítő dokumentum. Csak a beiratkozáskor értették meg, hogy Mariust az anyakönyvi hivatalnál regisztrálni kell, ennek pedig költsége is van, amit földművelő emberek révén nem tudtak megfizetni.

Ez az egyik ok, amiért Burkina Fasóban négyből három gyerek nem járhat iskolába és analfabéta marad. A közelmúltban Sanguie megyében az általános iskolába beíratott gyermekek 26 százaléka még semmilyen irattal nem rendelkezett.

 

A Sant’Egidio közösség éppen ezért néhány éve elindította az anyakönyveztetési programját, amit BRAVO! -nak neveznek: 35 ezer gyermek számára lehetővé vált, hogy a környéken költségmentesen anyakönyveztessék. Mariusnak tehát sikerült: pár hónappal ezelőtt jogászok és anyakönyveztetők csoportja érkezik falujába és ingyenesen az összes gyermeket regisztrálták.

 

SEGÍTSD A  MARIUSHOZ HASONLÓ SORSÚ GYERMEKEKET!

TÁMOGASD A BRAVO!-PROGARMOT ONLINE-ADOMÁNYOZÁSSAL!

 

Adományozjon online