news

Auschwitzi zarándoklat: a fiatalok elhatározták, hogy a béke új útjait építik

2017 Szeptember 25 - LENGYELORSZÁG

EuropeYouth for Peace#pathsofpeace

A béke útjai: Európai fiatalok egy erőszak nélküli világért

Ossza Meg

Hét országból érkeztek fiatalok az idén ötödik alkalommal megszervezett zarándoklatra: cseh, szlovák, lengyel, magyar, ukrán, orosz és román gimnazisták, egyetemisták együtt töltöttek három és fél napot.

Szeptember 22-én, pénteken ötszázan mentek végig csendben a birkenaui vágányok mellett, koszorúkat helyeztek el a fajgyűlölet és a háború áldozatainak emlékére. 

 

A néma menet végén felolvasták a kiáltványt, amelyben a fiatalok nemet mondanak minden erőszakra és háborúra, nemet a jajgyűlöletre és a közönyre.

Közös imádság zárta a napot Wielickában, melynek során a jelenlévők Isten elé vitték a történelem és a mai világ szenvedéseit – egyenként felsorolták azokat az országokat, amelyekben napjainkban háború dúl, egy-egy gyertyát gyújtottak az országok békéjéért. 

* * *

A béke útjai: Európai fiatalok egy erőszak nélküli világért

FELHÍVÁS

Mi, Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról, Romániából, Oroszországból, Szlovákiából, Ukrajnából való európai fiatalok a Sant’Egidio közösség hívására azért gyűltünk össze Auschwitzban, hogy a II. világháború borzalmaira és a nácizmus áldozataira emlékezzünk. Álmunk, hogy a béke útjait építsük egy erőszak nélküli világért. 

Ezen a helyen, Európa közepén ment végbe a shoah, a zsidó nép kiirtása és a pharrajimos, a romák és a szintik megsemmisítése. Emberi életek millióit emésztette el a fajgyűlölet és a háború embertelensége. 

Mi sok évvel ez után születtünk. Ám ma is látjuk, hogy a megvetés és az erőszak újra beszennyezik országainkat. Első áldozataik a szegények és a gyengék. Valahányszor egy szegény embert megaláznak, egy idősről megfeledkeznek, valahányszor bárkit származása, vallása miatt. vagy csak mert másmilyen, elítélnek, a gyűlölet útja nyílik meg az emberek szívében. Valahányszor falat építenek, hogy kirekesszék a szegényt vagy a háború elől menekülőt, a közöny kerekedik felül az emberségen. 

Le kell győzni a félelmet és az előítéletet, amelyek eltávolítanak a másik embertől csak azért, mert más, vagy mert nem ismerjük igazát. A gyűlölet és az erőszak ismét felütheti fejét, és a háború kegyetlen arcát öltheti - amint ez fájdalmas módon néhány éve Kelet-Ukrajnában történik -, vagy az irgalmat nem ismerő terrorizmus képében állhat elénk. 

A gyerekek, a hajléktalanok, a romák, a menekültek, a konfliktusok áldozatainak hangját meghallva ma határozott nemet mondunk az erőszakra és a háborúra! Nemet az rasszizmusra és a közönyre! 

Itt, Auschwitzban jobban érezzük a felelősséget azért, hogy bátrabban küzdjünk a gyűlölet, lázadjunk az igazságtalanság és a szegénység ellen. Vállaljuk, hogy fellépünk az erőszakkal szemben és a találkozás és a barátság útját választjuk. Csatlakozunk a Fiatalok a Békéért mozgalom felhívásához, akik Barcelonában gyűltek össze a városra lesújtó szörnyű terrorcselekményt követően, és velük mondjuk: „More Youth, More Peace”. Mi, fiatalok a békés jövő ereje vagyunk. Egyesülnünk és számban növekednünk kell: „Több fiatal, több béke!”.

E helyről indul útjára egy másfajta világ álma, amelyet tovább akarunk adni országaink fiataljainak. Ma együtt azt választjuk, hogy elutasítjuk a közönyt és a fajgyűlölet minden formáját. A béke a jövő. Semmi sem lehetetlen, ha Istenhez fordulunk az imádságban. Valamennyien lehetünk a béke kézművesei szeretett Európánkban – a béke útjain egy igazságtalanság és erőszak nélküli világért!

Auschwitz-Birkenau, 2017. szeptember 22.