Internationale Conferentie: Oost en West, dialoog tussen beschavingen

Met de tussenkomst van de Groot Imam van Al Azhar, Mhammad Al-Tayyeb en Andrea Riccardi.

     Oost en West

Dialoog tussen beschavingen

Internationale Conferentie

Parijs, 24 mei 2016

Op 24 mei 2016 vindt in Parijs de tweede internationale conferentie “Oost en West. Dialoog tussen beschavingen” plaats. Het is de tweede Europese etappe na de historische ontmoeting in Firenze in juni 2015 die het centrum vormde van het eerste officiële bezoek aan Europa van de Groot Imam van al-Azhar, Ahmad al-Tayyeb. De ontmoeting gaat niet over de dialoog tussen islam en het westen, maar wil een antwoord bieden op de vraag die hoe langer hoe meer opstijgt uit het Midden-Oosten: een nieuwe bladzijde schrijven in de geschiedenis van de verhouding tussen twee grote beschavingen. De ontmoeting vindt plaats op initiatief van de gemeenschap van Sant’Egidio, in samenwerking met het prestigieuze islamietische instituut al Azhar, het meer dan duizend jaar oude centrum voor theologische studies in de islam, een de Muslim Council of Elders. De Groot Imam van al-Azhar, Ahmad al-Tayyeb, die de hoogste autoriteit is van de soenietische islam, zal de conferentie openen. 

 

De gemeenschap van Sant’Egidio werkt sinds vele jaren aan de bevordering van de ontmoeting en aan de wederzijdse kennis tussen culturen en godsdiensten. Deze inzet wordt met vastberadenheid voortgezet , vooral in deze complexe fase van de mensheid, waarin men op zoek gaat naar ruimte voor een nieuwe manier van samenleven tussen beschavingen. De nasleep van onopgeloste oorlogen, de toenemende migratie met de aanwezigheid van nieuwe Europese burgers die vaak van veraf komen, en de gewelddadige mutaties die plaatsvinden in de maatschappijen in het Midden Oosen - om er slechts enkelen te noemen – stellen ons op dringende wijze voor de vraag over hoe een gemeenschappelijke toekomst op te bouwen vertrekkende van verschillende geschiedenissen. Anderzijds roepen de kleiner wordende geografische en culturele afstanden onder de volkeren de dringende vraag op naar een een reflectie over de essentie en over het statuut van “de andere” in elke beschaving. 

 

De ontmoeting van Firenze was het begin van een nieuwe fase in de verhouding tussen Oost en West, en oversteeg de berusting die voortkomt uit schrik en onwetendheid. Het treffen in Parijs wil de reflectie over hoe met nieuwe categoriën televen in een nieuwe wereld – zowel in het Oosten als in het Westen – verderzetten en verruimen. 

 

Het programma: 

Le programme de la conférence