news

25 jaar vrede in El Salvador: Sant’Egidio viert het door humanitaire hulp te sturen voor de gedetineerden.

21 Februari 2017 - EL SALVADOR

PrisonHumanitarian aid

De jongeren van de Gemeenschap zorgen voor de distributie onder de families van de gevangenen en onder de minderjarigen in detentie.

Deel Op

2017 is een speciaal jaar voor El Salvador dat het 25 jarig jubileum viert van het vredesakkoord, getekend in 1992 na een burgeroorlog die 12 jaar duurde en meer dan 80.000 slachtoffers eiste en 15.000 mensen liet verdwijnen. De Gemeenschap van Sant’Egidio wil de jaren van vrede vieren samen met de gedetineerden van dit centraal Amerikaanse land. Op zondag 19 februari hebben twee containers met de humanitaire hulp El Salvador bereikt. Ze zijn bedoeld om de precaire toestand waarin de gedetineerden verblijven, te verlichten.

Circa 270.000 kledingstukken zijn verzonden vanuit Rome dankzij een collecte die met Kerstmis gehouden werd en dankzij de medewerking van de fiscale politie van Italië die grote hoeveelheden in beslag genomen nieuwe kledingstukken die bestemd waren voor vernietiging, aan de Gemeenschap van Sant’Egidio heeft gedoneerd. De hulp werd verzonden met de medewerking van de Italiaanse Ontwikkelingssamenwerking en de Verenigde Naties. De jongeren van de Gemeenschap van Sant’Egidio zorgen voor de distributie onder de families van de gevangenen en de minderjarige gedetineerden. 


Ondanks de feestelijke sfeer van de 25 jaar vrede, groeit in El Salvador de bezorgdheid over de maatregelen tegen immigratie die recentelijk werden voorgesteld door de Verenigde Staten, waar circa twee miljoenen El Salvadorianen wonen. Alleen al in de laatste week van januari zijn er vijf federale vluchten geland vanuit de Verenigde Staten met aan boord 439 gerepatrieerde El Salvadorianen. De El Salvadoraanse overheidsinstitutie verantwoordelijk voor de immigratie schat in dat in de komende maanden, als het wetvoorstel om de migratiestroom tegen te gaan, goedgekeurd wordt, het aantal personen dat teruggestuurd wordt, een gemiddelde van tweeduizend per maand zal bereiken. Dit zal ernstige gevolgen hebben voor de sociale situatie in het land. 

In deze context, vernieuwt de Gemeenschap van Sant’Egidio die in vele steden in El Salvador aanwezig is met haar Scholen van Vrede en het programma Adoptie op Afstand, haar inzet voor dit haar zo dierbare land, om vooral in de periferieën de cultuur van vrede en geweldloosheid te verspreiden.