Bar 'Amici, Coffee & Books' opent in Antwerpen

Een model voor inclusie op de werkvloer voor mensen met een beperking

In het hartje van Antwerpen opende de Gemeenschap van Sant'Egidio de bar 'Amici, Coffee & Books'. Deze bar wordt gerund door de Amici, de Sant'Egidio-beweging van volwassenen met een beperking.

 

Een gezellige plek, waar je niet alleen een kopje koffie kunt drinken, maar ook heerlijk gebak kunt eten (voorbereid samen met de ouderen van de Gemeenschap) en boeken kunt lezen en kopen.

 

Deze plek wil een model zijn voor inclusie op de werkvloer. Zoals paus Franciscus zei in Genua: "de droom is niet een inkomen voor iedereen, maar werk voor iedereen." En de Amici tonen groot enthousiasme voor het werk, wat zichtbaar werd tijdens de voorbereidingscursus die ze heel aandachtig gevolgd hadden in de weken voor de opening.

 

"Voor mij is het heel belangrijk om te kunnen werken," zei Cindi, een van de Amici. "Werk vinden is niet gemakkelijk. Daarom ben ik erg trots in deze koffiebar aan de slag te kunnen."

 

 

Het project kwam tot stand met de inzet van vele partners, onder meer koffiezaak Vascobelo en de Vlaamse ondernemersorganisatie Unizo.