news

Marco Impagliazzo spreekt bij de VN-Veiligheidsraad over de Centraal Afrikaanse Republiek. VIDEO

12 Juni- 2017 - NEW YORK, VERENIGDE STATEN

Central African Republic
PeaceMarco ImpagliazzoUN

Deel Op

 

De aankondiging: “In de komende dagen ontmoetingen in Rome om de vrede in Centraal-Afrikaanse Republiek te bevorderen.”

De president van de Gemeenschap van Sant’Egidio, Marco Impagliazzo, sprak vanochtend in New York bij de VN-Veiligheidsraad. De uitnodiging was het resultaat van de jarenlange ervaring van Sant’Egidio in de internationale arena op het domein van vredesbemiddeling in verschillende gebieden van de wereld, te beginnen met het vredesakkoord voor Mozambique in oktober 1992.

Impagliazzo sprak over de benarde situatie van de Centraal-Afrikaanse Republiek en over de mogelijkheden om te komen tot een einde aan de crisis en de spanningen die alleen maar sterker worden in sommige gebieden van het land. Nadat hij het werk van de Gemeenschap voor de bevordering en begeleiding van de democratische verkiezingen in het land uitgelegd had, kondigde de president van Sant’Egidio aan dat in de komende dagen in Rome, dankzij de contacten die al enige tijd bestaan met de verschillende facties in het gebied, een ontmoeting zal plaatsvinden van de vertegenwoordigers van de veertien bestaande gewapende groepen samen met afgezanten van president Touadéra om te praten over ontwapening, reïntegratie van voormalige strijders en de politieke dialoog. Ook aanwezig zal zijn de speciale gezant van de VN-secretaris-generaal voor de Centraal-Afrikaanse Republiek Onanga-Anyanga.

Het doel is om een “klimaat van vertrouwen” onder de burgers van de Centraal-Afrikaanse Republiek te creëren, overeenkomstig de bekwaamheid van Sant’Egidio, die “neutraal terrein biedt voor dialoog en onderhandelingen.”

 

De Verenigde Naties, vertegenwoordigd door de onder-secretaris van Politieke Zaken Jeffrey Feltman, tekende vrijdag een samenwerkingsovereenkomst met Sant’Egidio op het gebied van vrede en conflictpreventie, die de rol van de Gemeenschap in de wereld officieel erkent. 

 

Clicca qui per il testo integrale dell'intervento di Marco Impagliazzo

VIDEO
(Intervento di Marco Impagliazzo dal min. 26:30)

Se non riesci a visualizzare correttamente il video, clicca qui