Let's fill the gap with the poor: Sant'Egidio in Lilongwe vernieuwt haar inzet voor de armen in Malawi

De Gemeenschappen ontmoeten Marco Impagliazzo. Bezoek aan Dream Centrum en ontmoeting met straatkinderen.

Het waren dagen van ontmoetingen en reflectie in Malawi voor de Gemeenschappen van Sant'Egidio van Lilongwe en naburige districten, die verzameld waren voor de ontmoeting met Marco Impagliazzo.

 

 

Tijdens de ontmoeting hebben de gemeenschappen van Malawi hun inzet vernieuwd om zich op een gullere manier in te zetten voor de armen van de stad, in het bijzonder voor de eenzame bejaarden, de straatkinderen en de gevangenen.  Één van de sleutelwoorden: "Let's fill the gap with the poor, and let's change Malawi together."

In Lilongwe is de Gemeenschap onlangs een dienst voor de straatkinderen gestart, waarbij ze zich in de buurt van de vismarkt verzamelen en deelnemen aan de School van Vrede. De kinderen, sommigen van hen zeer klein, toonden een groot verlangen om te worden gehoord en hun verhalen te vertellen - de moeilijkheden van het leven op straat maar ook hun dromen van een beter leven, waarin ze welkom zijn en begeleid worden. In hun woorden is het verlangen naar boven gekomen om naar school te gaan en een huis en een familie te hebben. "Als iemand van ons het niet goed stelt, komen we hier, naar de School van Vrede en we vinden hulp" - zei Jonathan. Het project van de Gemeenschap van Sant'Egidio voor de straatkinderen in Lilongwe bestaat hierin, een slaapplek te realiseren en hen naar school te laten gaan, zodat voor geen enkel kind de straat de toekomst hoeft te zijn. 

 Marco Impagliazzo heeft ook het Dream Centrum van Mtengo wa Ntenga in de buurt van Lilongwe bezocht. In 2005 werd het als eerste centrum in het land geopend en het had de eerste vrouw in zorg die nu dankzij DREAM moeder is van twee gezond geboren kinderen. De activiteiten van preventie en behandeling van AIDS en verwante ziektes werden met de tijd uitgebreid naar vele omliggende regio’s op het platteland. Onlangs werden diensten toegevoegd ter preventie van vrouwentumoren, die in Malawi veel voorkomen. Het centrum is ook uitgerust met zonnepanelen die de volledige energielevering van het complex, dwz van het laboratorium en het ziekenhuis waarin het ondergebracht is,  garanderen. De behandeling van de vrouwen gaat vergezeld van de inzet van activisten van I DREAM, vrouwen die eerder behandeld werden in het Programma en nu andere zieke vrouwen ondersteunen.