news

Dialoog tussen religies en inzet voor vluchtelingen in gesprekken met de minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië bij Sant'Egidio

9 Oktober 2017 - ROME, ITALIË

Andrea Riccardi
IndonesiaMarco ImpagliazzoHumanitarian emergenciesRohingya

Deel Op

Het bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië, mevrouw Retno Marsudi, aan Italië duurde slechts een paar uur. Maar ze kon een ontmoeting met Sant’Egidio, waarmee Indonesië al lange tijd een bijzondere band heeft, niet overslaan.

“De Gemeenschap van Sant’Egidio gelooft in een beschaving van co-existentie en bevordert daarom het ‘Indonesische model’ van eenheid in verscheidenheid in een democratisch kader,” zei Andrea Riccardi in zijn verwelkoming.

 

Tijdens de ontmoeting werden onderwerpen aangehaald zoals dialoog tussen de godsdiensten, de promotie van vrouwen, het pluralisme in een in toenemende mate multireligieuze en multi-etnische samenleving. Er werd lang gesproken over de crisis van de Rohingya-vluchtelingen, meer dan 800.000 mensen op de vlucht uit Myanmar, die op dit moment in Bangladesh verblijven.

 

 Op dit front wil Indonesië meer inzetten en minister Marsudi toonde interesse in de ervaring van Sant’Egidio betreffende humanitaire corridors, dat wil zeggen het tot stand brengen van legale wegen voor migranten te vermijden dat mensen sterven op zee en overgeleverd zijn aan mensenhandel. Juist deze dagen gaat de samenwerking tussen de Gemeenschap en de Indonesische verenigingen in Bangladesh van start om humanitaire hulp aan Rohingya te brengen.