news

Honderdduizend kinderen in Mozambique geregistreerd dankzij BRAVO!

21 November 2017 - MOZAMBIQUE

MozambiqueBRAVOBirth registration

Een geboorteakte beschermt hun leven tegen mogelijk misbruik en mishandeling

Deel Op

Dankzij het werk van het BRAVO! programma [IT] zijn de afgelopen jaren 100.000 kinderen geregistreerd door de burgerlijke overheid van Mozambique, een land waar slechts een op de drie kinderen een geboorteakte heeft.

In de maanden oktober en november zijn er twee vormingscurssussen gegeven onder de titel “Help mij opgroeien”, gericht op de activisten van het programma Bravo! in Nampula en Maputo. Daar werd duidelijk hoe belangrijk het is om de kinderen in te schrijven in het persoonsregister en hoe een geboorteakte hun leven kan beschermen tegen mogelijk misbruik en mishandeling.

Maar een kind registreren in Mozambique is helemaal niet eenvoudig. De praktische moeilijkheden die de ouders moeten overwinnen om hun kinderen bij de burgerlijke overheid in te schrijven, zijn talrijk. Vaak moeten ze honderden kilometers afleggen over onverharde wegen om het dichtstbijzijnde 'Conservatória do Registo civil' te bereiken.
Daarom is de bewustwording van de activisten op de kraamafdelingen van ziekenhuizen cruciaal.

Maar ook op de scholen! In Nampula bijvoorbeeld hadden dankzij het werk van de activisten alle kinderen aan het eind van de campagne hun "Cedula pessoal" (geboortecertificaat), dat hen in staat stelt het examen af te leggen en hun diploma voor het basisonderwijs te behalen. Dat is vooral belangrijk omdat 123 miljoen kinderen ter wereld, ofwel 11,5% van alle kinderen geen basis- of lager secundair onderwijs volgt. En 75% van de kinderen die niet naar school gaan, bevindt zich in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Azië.

Tegenover dit alles wil de Gemeenschap van Sant'Egidio zich steeds bljven inzetten om deze kinderen te ontrukken aan de onzichtbaarheid, om de mogelijkheid te waarborgen om hun volledige rechten uit te oefenen om verantwoordelijke burgers te worden van de landen waarin ze wonen.

Lees meer in het blog "Bambini Invisibili" [IT] >