We zaten vast in Libanon, tussen de oorlog en een onzekere toekomst...

gisteren zijn ze aangekomen in Frankrijk met de humanitaire corridors

“We zaten vast in Libanon, veroordeeld tot jaren van onzekerheid, met een onzekere werksituatie en zonder de mogelijkheid om onze kinderen naar school te sturen”. 

Het zijn verschillende verhalen. Twee gezinnen die aankomen, komen uit Irak, de andere uit Syrie. Toch is hun beschrijving van van de jaren van angst, verdriet en onzekerheid erg gelijkaardig. De verhalen kwamen samen bij de ontmoeting met de vrijwilligers van Sant'Egidio, die in Libanon de families ontmoeten en helpen met de toegang tot het programma van de humanitaire corridors, die na Italië nu ook in Frankrijk en Begië, en recent ook in het vorstendom Andorra zijn geopend.

Gisterenavond kwamen in het kader van dit programma 22 personen, waaronder veel kinderen, aan in Frankrijk - op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs.

De vluchtelingen zullen door Sant'Egidio en de katholieke en protestantse kerken verwelkomd worden in verschillende steden van het land. Daarmee komt het aantal verwelkomde vluchtelingen in minder dan een jaar op 130, dankzij het memorandum dat werd overeengekomen met de Franse regering. Sinds februari 2016 is volgens datzelfde model al aan circa 1500 vluchtelingen de toegang verleend tot Italië.