news

Geweld tegen zigeuners in Oekraïne: niet onverschillig blijven maar bescherming vragen voor de Roma gemeenschap

25 Juni- 2018

Roma and Sinti

Verklaring van de Gemeenschap van Sant'Egidio in Kiev - 25 juni 2018

Deel Op

De gewelddadige aanslag op een kamp waarin enkele Roma gezinnen woonden in de wijk Sokilniki in Lviv mag ons niet onverschillig laten. De aanslag leidde tot de dood van een jongen, David Pap, van 24 jaar oud. Drie anderen raakten gewond, waaronder een kind van tien jaar oud. De Gemeenschap van Sant'Egidio in Oekraïene betuigt haar medeleven met het jonge slachtoffer en is zijn familie, de gewonden en alle getroffenen van deze actie nabij.
De aanslag in Lviv was de laatste in een reeks gewelddadige acties tegen Roma nederzettingen in de afgelopen twee maanden; in Kiev op 20 april tegen Lisa Gora en op 7 juni in het park van Goloseevo, in Rudne in de buitenwijken van Lviv op 9 mei, en op 22 mei in de buitenwijken van Ternopil tegen Velika Beresovitsa.
Deze escalatie van geweld tegen zigeuners is een grote zorg. Het geweld trof Oekraïense burgers met de Roma nationaliteit, die met veel kinderen leven in armoedige omstandigheden in kampen van vervallen barakken en tenten. Wanneer het geweld zich richt op de zwaksten, wanneer mensen die tot nationale minderheden behoren slachtoffer worden van geweld, is dat een vernedering van het maatschappelijk leven. De propaganda van de rassenhaat, het onderwijzen van minachting en het zaaien van geweld vergiftigt onze samenleving en ondermijnt de wortels van haar bestaan.
De Gemeenschap van Sant'Egidio in Oekraïne staat de Roma al jarenlang bij, vooral de kinderen. De Gemeenschap zet zich in om met hen te bouwen aan een betere toekomst, door onderwijs en vredeseducatie.
Oekraïne, dat een Europees land wil zijn, kan niet toestaan dat geweld tegen de meest kwetsbaren en tegen nationale minderheden onbestraft blijft. De inzet van ons Oekraïners voor de moeizame weg naar een Europese samenleving moet leiden tot een nieuw bewustzijn in de publieke opinie en een nieuwe politiek. Een politiek die verantwoordelijkheid kan nemen voor de zwaksten en de mensenrechten garandeert aan allen, in het bijzonder aan de nationale minderheden.
Wij veroordelen elke vorm van geweld en betreuren in het bijzonder de uitingen van etnische haat en van agressie die gebaseerd is op raciale vooroordelen. De haat vormt altijd een nederlaag. Het geweld leidt nooit tot de overwinning. We vragen de autoriteiten om alles te doen wat mogelijk en noodzakelijk is om de veiligheid van de Roma gemeenschappen te verzekeren, zodat dit soort incidenten zich niet zullen herhalen.