Het leven van de ouderen in Malawi veranderen: concrete hulp en een tedere blik

In Mulanje in Malawi zetten de Gemeenschappen van Sant'Egidio zich al jaren in voor hulp in de regio aan vele eenzame ouderen die leven in de omliggende verlaten dorpen, waar extreme armoede heerst.

Het overgrote deel van de ouderen heeft geen familie in de regio. Hun kinderen zijn vaak voor hun werk verhuisd naar de steden, de huizen zijn piepkleine vervallen barakken, het ontbreekt aan voedsel en gezondheidszorg, aan de meest elementaire zaken om te kunnen leven.

De bezoeken van de jongeren van Sant’Egidio brengen een glimlach en vreugde in hun leven. Het zijn nieuwe kinderen om mee te praten, bij wie ze steun en hulp vinden. Het is ook een nieuwe vriendschap voor veel jongeren, die zich afvroegen hoe ze de ouderen konden helpen en hun leven verbeteren. Daarvoor hebben ze een grote inzameling van geld en goederen gehouden in de regio, met veel succes. De afgelopen week hebben de eerste vier ouderen bedden, matrassen, dekens, muskietennetten, zakken maïs, keukenbenodigdheden (borden, kopjes, lepels, potten, etc.), kleding, zeep, eieren en gedroogde vis gekregen. Ze kregen ook materialen om met hulp van de jongeren hun huizen te herstellen.

Ook de dorpshoofden deden mee, net als vele mensen die financieel hebben bijgedragen. De lokale televisie en enkele journalisten brachten het nieuws van het initiatief van Sant’Egidio voor een inzameling voor eenzame ouderen. Er werd een uitzending gewijd aan de dienst aan de ouderen van Sant’Egidio in Malawi. De uitzending had grote impact. Het regionale ziekenhuis heeft gratis medische controles toegezegd voor ouderen die worden begeleid door de jongeren van Sant’Egidio. De Gemeenschap werd door vele mensen gebeld die vroegen hoe ze konden helpen om de ouderen te steunen die dat zo nodig hebben. Een groot succes en goed nieuws voor vele ouderen die nog niet bereikt zijn. De hulp van velen samen met Sant’Egidio kan beetje bij beetje het leven van veel ouderen veranderen. En het kan de samenleving helpen om hen te zien met een tedere blik.