news

Global friendship, jongeren uit de hele wereld in Rome van 13 tot 15 juli

5 Juli- 2018 - ROME, ITALIË

Youth for Peace
Global Friendship

De grootste Europese manifestatie van Youth for Peace

Deel Op

“Een wereldwijde vriendschap om in vrede samen te leven”. Dat is de concrete boodschap van meer dan 1000 jongeren die van 13 tot en met 15 juli naar Rome gaan om deel te nemen aan de ontmoeting “A global friendship to live together in peace”.
Het is de grootste Europese manifestatie van de jongerenbeweging die verbonden is aan de Gemeenschap van Sant'Egidio. Een beweging die zich inzet voor de hulp aan kinderen, daklozen en ouderen. Voor de eerste keer ontmoeten alle jongeren van Europa elkaar, na eerdere ontmoetingen in Spanje en Polen. Er zijn ook vertegenwoordigers aanwezig uit Amerika, Azië en Afrika. 

Waarom vriendschap
Voor Youth for Peace is vriendschap iets dat je dagelijks kunt ervaren. De vriendschap beleven helpt jongeren om creatieve oplossingen te vinden voor allerlei situaties van armoede. De concrete benadering van de vriendschap is een belangrijk middel voor de jongeren om niet alleen zichzelf beter te leren kennen, maar ook meer zicht te krijgen op de impact van hun handelen en op de realiteit om hen heen.

Deze 'global friendship' kan onze samenleving, die verdeeld is door haat en angst, opnieuw opbouwen.
Juist de jongeren laten zich niet bepalen door angst voor de toekomst. Zij vragen iedereen om te delen in de verantwoordelijkheid voor vrede. Dat betekent dat je je bewust wordt van de eenzaamheid van ouderen, maar ook van de onwaarheden die over migranten worden gesproken. Dat klimaat, van onverschilligheid ook, staat "samenleven in vrede" in de weg. Maar dat is wel wat iedereen zou willen.

Barcelona 2017, “Meer jongeren, meer vrede”
Dat is de rugzak met ervaringen en reflecties die de jongeren meenemen als ze vertrekken uit vele steden in de wereld. Het is de achtste editie van deze ontmoeting. Vorig jaar werd de ontmoeting gehouden in Barcelona, dat vorige zomer getroffen was door de aanslag op de Rambla. De jongeren besloten mee te doen aan de grote demonstratie in de stad met als boodschap “Wij zijn niet bang”.

In beweging voor de vrede
Ook dit jaar is er een uitgebreid programma: bijeenkomsten, feesten, bezoeken aan de stad, momenten van uitwisseling en van gebed. Ook de plaatsen van de Gemeenschap van Sant'Egidio worden bezocht bij deze 50e verjaardag.

Zondagochtend gaan alle deelnemers naar de gedenkplaats van het bloedbad in de Ardeatijnse grotten, om de gruwel van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Dat zal een bijzonder moment zijn om stil te staan bij Europa dat teveel verdeeld is, en nog altijd te weinig oog heeft voor de omstandigheden van de armen en kleinsten. 

Programma

ENGLISH (.pdf)

 Global friendship, jongeren uit de hele wereld in Rome van 13 tot 15 juli
Global friendship, jongeren uit de hele wereld in Rome van 13 tot 15 juli
Global friendship, jongeren uit de hele wereld in Rome van 13 tot 15 juli