Andrea Riccardi: Bari is een keerpunt voor de kerken, verenigd op de weg van de vrede en solidariteit

«Bari is een keerpunt in de geschiedenis van de oecumene», zo sprak Andrea Riccardi toen hij zijn reactie gaf op de ontmoeting tussen paus Franciscus en de leiders van de kerken van het Midden-Oosten die nu bijna ten einde is. «Niet langer zijn er alleen bilaterale ontmoetingen of theologische dialooggesprekken - zo ging de stichter van de Gemeenschap van Sant'Egidio verder -maar is het bijna als een 'synode' tussen de paus en de leiders van de kerken van het Midden-Oosten. Kerken die staan voor een verschrikkelijke noodsituatie, die van oorlog in al zijn aspecten, en van het instorten van de christelijke aanwezigheid in de regio. Deze bijeenkomst opent een nieuwe weg die christenen kunnen gaan in het Midden-Oosten en in andere regio's in de wereld: een oecumene van solidariteit en synodaliteit. Het drama van de oorlog en de armoede beweegt de christenen tot meer eenheid. Dat heeft paus Franciscus duidelijk gemaakt door zich temidden van de anderen en niet boven hen te plaatsen. De patriarch van Constantinopel Athenagoras zei: “Broedervolken, zusterkerken”. De vriendschap tussen de volkeren beweegt de kerken ertoe om intensiever te werken aan vrede. In Bari was er een gebed voor de vrede, maar er klonk ook een schreeuw om vrede van de kant van de christenen. Paus Franciscus heeft zijn betrekkingen met de kerkleiders goed benut: met de patriarch van Constantinopel Bartholomeus, de koptische patriarch Tawadros, de patriarch van Moskou Kirill, de Syrische patriarch Efrem».

«Dit netwerk van persoonlijke relaties - concludeert Riccardi - leidde tot een werkelijk originele en betekenisvolle gebeurtenis, die plaatsvond op de dag waarop de dood van een vader van de oecumene wordt herdacht, patriarch Athenagoras, die in 1964 de gesprekspartner was van Paulus VI in Constantinopel».

 

 

Het gebed dat door Andrea Riccardi werd gelezen bij de gebedsontmoeting voor het Midden-Oosten in Bari, voorgegaan door paus Franciscus met 22 patriarchen van de Orthodoxe Kerken:

«Voor het Midden-Oosten en voor alle landen en gemeenschappen die lijden als gevolg van conflicten en geweld. Dat er een nieuwe geest van solidariteit en verzoening oprijst in alle delen van de samenleving. Een geest die leidt tot vrede en harmonie, zonder discriminatie en onrecht