news

Ouderen: sociaal isolement doorbreken brengt de wil tot leven terug, en het gevoel dat je nuttig bent

14 Augustus 2018 - ROME, ITALIË

ELDERLY

Youth for Peace in de periferie van Rome

Deel Op

In augustus zijn de steden leeg en neemt de eenzaamheid van ouderen die thuis blijven toe. In de televisieuitzending van TG3 ziet u het werk van Youth for Peace in de periferie van Rome, waar ze ouderen bezoeken.

Voor Vetulia is woensdagmiddag een feestje. Het is de dag waarop ze Francesca, Alessandro en Silvia ontvangt, drie jongeren die elke week deze dame van 88 jaar bezoeken. Vooral in de zomer lijden veel ouderen aan eenzaamheid. Hun kinderen zijn vaak ver weg en de warmte ontmoedigt hen om zelfs de eenvoudigste activiteiten te ondernemen. Daarom organiseert Youth for Peace, de beweging van de Gemeenschap van Sant'Egidio, dit soort bezoeken in de buitenwijken van Rome. Vetulia woont al vele jaren alleen in Torrenova, waar naoorlogse en moderne gebouwen elkaar afwisselen. Haar man is er niet meer en haar enige dochter woont buiten de stad. Voor haar zijn deze jongeren als kleinkinderen geworden. "Ik voel me jong wanneer ze er zijn; ik voel dan niet meer hoe oud ik ben".

Het fotoalbum biedt de kans om herinneringen aan haar leven op te halen.

Alessandro zegt: "In deze ontmoetingen geven wij jongeren een beetje van onze tijd en aandacht, om aanwezig te zijn bij de ouderen in de wijk. Daarvoor krijgen we veel vriendschap terug, en verhalen over een wereld die er niet meer is".

De jongeren komen niet alleen om te luisteren, maar brengen gezien de warmte ook fruit en ijsthee met zich mee. Maar Giulia vraagt om heel iets anders. "In de eerste plaats gaat het niet om het luisteren, maar om de vriendschap. Zeker, de vriendschap, dat is iets wat we allemaal kunnen doen, alle jongeren kunnen het, want het is heel eenvoudig".

Giancarlo Penza van de Gemeenschap van Sant'Egidio zegt: "Zoals we in de uitzending hebben gezien gaat het vooral om bezoek en gezelschap. Want het sociaal isolement doorbreken brengt de wil tot leven terug. Zeker in de anonieme wijken van de periferieën van vele Italiaanse steden is het sociaal isolement erg zwaar voor wie oud is en wie niet buiten komt. Dus het sociaal isolement doorbreken brengt de wil tot leven terug, en vaak ook het gevoel dat iemand nuttig is. We mogen niet vergeten dat het gaat om een groep oude, zeer oude mensen, die veel tijd ter beschikking hebben en die tijd beschikbaar kunnen stellen aan anderen. Daar moeten we hen toe aanmoedigen."