news

Internationale Dag van de Vrede: meer doen om conflicten en armoede te stoppen

21 September 2018

Peace

Oproep aan staten en internationale organisaties - de inspanningen van de Gemeenschap

Deel Op

Bij gelegenheid van de Internationale Dag van de Vrede, die op 21 september gehouden wordt, lanceert de Gemeenschap van Sant'Egidio een appel aan de staten en internationale organisaties om hun inspanningen te vergroten bij het bemiddelen in de meer dan dertig conflicten die momenteel in de wereld aan de orde zijn.

We zien vaak dat conflicten niet worden opgelost vanwege een gebrek aan handelingsbereidheid, of erger nog, vanwege het besluit om oorlogen die al schandelijk lang aan de gang zijn, niet te beëindigen. Het voorbeeld van Syrië spreekt voor zich: een conflict dat al langer duurt dan de Tweede Wereldoorlog en dat al meer dan een half miljoen slachtoffers heeft voortgebracht, en bijna zes miljoen vluchtelingen en bijna zeven miljoen ontheemden. Maar er zijn ook genoeg andere situaties waarin meer bereidheid tot ingrijpen en minder aandacht voor (economische, politieke en strategische) belangen voldoende zouden zijn om tot effectieve onderhandelingen te komen.

We moeten bedenken dat niemand profiteert van conflicten, behalve wapensmokkelaars en diegenen die gedijen in situaties van instabiliteit. Elke oorlog, of die nu klein of groot is, leidt tot wonden en vernietiging die tientallen jaren kosten om geheeld te worden.

De Gemeenschap van Sant'Egidio hernieuwt in het vijftigste jaar van haar bestaan de inspanningen om te interveniëren en tot vredesakkoorden te komen. Dat doen we daar waar we opgeroepen worden om dat te doen, en daar waar we ook maar een minimale mogelijkheid zien om bij te dragen aan vrede, als christenen die zich niet neerleggen bij conflicten en geweld. Om te beginnen in de landen waar we ons al inzetten voor de vrede, zoals de Centraal Afrikaanse Republiek, Zuid Soedan en Libië, om er maar een paar te noemen.

De humanitaire corridors die Sant'egidio heeft gerealieerd samen met de protestantse kerken, de Italiaanse bisschoppenconferentie en anderen, hebben in twee jaar tijd al tweeduizend vluchtelingen verwelkomd en geïntegreerd in Europa. Ook dat is een werk voor de vrede, dat oproept tot een adequaat antwoord op het drama van de meer dan 68 miljoen vluchtelingen in de wereld vandaag. Zij zijn de bittere vrucht van oorlogen, maar ook van natuurrampen en discriminatie.

NIEUWS #Peace


van 1 tot 10 van 56 nieuws / evenementen (in 0,07 seconden) 

news

Sant’Egidio ondersteunt de oproep voor een wereldwijd staakt-het-vuren van de secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres

25 Maart 2020

Peacecoronavirus

"Maak een einde aan de ziekte van de oorlog en bestrijd de ziekte die de wereld aan het vernietigen is."

Lees alles

news

Alle politieke partijen in Zuid-Soedan tekenen een vredesakkoord bij Sant'Egidio

13 Januari 2020 - ROME, ITALIË

PeaceSouth Sudan

Staakt-het-vuren vanaf 15 januari en een road map om de eenheid van het land te behouden en voor verzoening

Lees alles
spring naar de pagina

van 6 »