news

Delrio bij #bruggenvanvrede2018: “Om een faillissement van het milieu te voorkomen, zijn duurzame ontwikkeling en sociale cohesie in onze gemeenschappen noodzakelijk”

15 Oktober 2018 - BOLOGNA, ITALIË

#peaceispossible#BRIDGESOFPEACE2018

Deel Op

Het milieu staat centraal in de internationale ontmoeting van Sant'Egidio 'Bruggen van Vrede' die gisteren in Bologna is begonnen. Graziano Delrio benadrukte hoe "de aarde sinds 1 augustus rood staat; we hebben alle hulpbronnen opgebruikt die de aarde dit jaar heeft geproduceerd. Als we niets doen, zijn de hulpbronnen op 1 juli 2030 opgebruikt. Als bestuurder - zo sprak de leider van de Partito Democratico in de Kamer - geloof ik dat de beslissende uitdaging voor duurzame ontwikkeling zich afspeelt in de steden, en dat gemeenschappen in tijden van onzekerheid sociale cohesie nodig hebben”. Voor Delrio is behalve de politiek ook de financiële wereld een beslissende partij die verantwoordelijkheid moet nemen: “De politiek en de ethische bankiers moeten een alliantie aangaan om te voorkomen dat de stem van de armen volledig vermorzeld wordt. Zoals paus Franciscus heeft belicht gaan de uitdagingen van milieu en armoede hand in hand”.
“Ik ben bisschop in een gebied dat lijdt aan vervuiling van de lucht en van de aarde”, zei mgr. Ambrogio Spreafico, bisschop van Frosinone. “In 2050 zullen er meer vluchtelingen zijn als gevolg van het klimaat dan omwille van oorlog. In Guinée Conakry kwam ebola op vanwege woestijnvorming. In Syrië sterven mensen vanwege vervuild water. We zijn te weinig bezig met vervuiling. We blijven investeren in steenkool, met de bouw van 1200 centrales. En 80% van het afval in de Middellandse Zee is plastic”. Volgens Spreafico moeten we “de waarde van biodiversiteit onderwijzen”.
Mauro Bombacigno, verantwoordelijke van de Bnl-Bnp Paribas Groep voor Italië, lichtte de inspanningen toe die genomen worden om de ecologische noodsituatie het hoofd te bieden, en in het bijzonder de klimaatverandering. In totaal heeft de groep 155 miljard euro toegewezen aan projecten die rechtstreeks bijdragen aan het bereiken van de 17 klimaatdoelstellingen van de Verenigde Naties. Bijvoorbeeld green bonds, positive incentive loans, social bonds, microkredieten voor de aankoop van pesticiden. Voor deze inspanningen is Bnp Paribas in 2018 genomineerd als beste duurzame bank door Euromoney: “Voor ons is dat een aanmoediging om door te gaan op deze weg”, besloot Bombacigno.

LEES MEER >>