news

Een road map voor de wederopbouw van Syrië, vandaag gepresenteerd bij Sant'Egidio

29 Oktober 2018 - ROME, ITALIË

PeaceSyria

Deel Op

Vandaag, 29 oktober, werden in de Zaal van de Vrede bij Sant'Egidio aan de pers voorstellen gepresenteerd voor de toekomst van Syrië van de belangrijkste onderdelen van de Syrische politieke oppositie, volgens een akkoord dat de afgelopen dagen werd bereikt dankzij de faciliterende rol van de Gemeenschap.

In Rome verzamelden zich op uitnodiging van Sant’Egidio 15 gedelegeerden van de verschillende en grootste groeperingen van de Syrische oppositie, samen met een aanzienlijke vertegenwoordiging van de minderheden, om gezamenlijk opnieuw een politiek proces op gang te brengen dat in staat is om een einde te maken aan het lijden van het Syrische volk. 

Het voorstel van een traject van transitie - zo zei de verantwoordelijke voor internationale betrekkingen van Sant'Egidio, Mauro Garofalo -  komt op een moment dat volgt op de recente internationale top in Istanbul over de toekomst van Syrië tussen Poetin, Erdogan, Macron en Merkel.

Uit naam van de Syrische gedelegeerden nam Randa Kassis, de voorzitter van het Platform van Astana, het woord. Ze sprak over de hoop die voortkomt uit deze ontmoeting, die plaatsvindt na zeven jaar oorlog die zovelen ertoe bracht om te emigreren. Ze dankte Sant'Egidio, de "zetel van de Vrede". "Het Syrische volk lijdt al te lang onder de ellende, de economische crisis en de oorlog. De armoede heeft zeer ernstige proporties aangenomen en de afwezigheid van medische zorg verergert de situatie". De road map die de afgelopen dagen is ontworpen biedt een realistische route voor de wederopbouw van het land. Ook Nawaf Alsheikh Fares, onafhankelijk oppositielid en voormalig gouverneur van Idlib (waar nog altijd gevochten wordt) bracht soortgelijke perspectieven naar voren.

De road map is de vrucht van een zeer breed akkoord, en dat betekent dat het een solide uitgangsunt is en de methode laat zien van hoe een democratische werkwijze kan worden toegepast en zo veel mogelijk spelers kunnen worden betrokken om wegen te vinden voor de wederopbouw van het land "wanneer de wapens zwijgen".

LEES DE ROAD MAP [EN] >>

HET VIDEO INTERVIEW MET MAURO GAROFALO (SANT'EGIDIO) [IT]