Ecologisch, duurzaam en solidair: de Green Community van Sant'Egidio in Bukavu in Congo

Op 19 oktober begonnen de universitaire cursussen van het project 'Bukavu – Green Community', geïnitieerd door Sant’Egidio in Kivu.

Op de campus van het UCB (Università Cattolica di Bukavu) zijn 30 ingenieurs uit Bukavu en Goma begonnen aan het eerste trimester van een opleidingscursus over ontwerp, constructie en werking van installaties voor de productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. De cursus loopt tot en met het tweede semester in april 2019.
Dit project komt voort uit een bilaterale overeenkomst over samenwerking op milieugebied tussen het Italiaanse Ministerie van Milieu en het Ministerie voor het Behoud van de Natuur en Duurzame Ontwikkeling van de Democratische Republiek Congo. Het project heeft drie ambitieuze doelstellingen voor drie jaar: VORMING op hoog niveau bieden aan Congolese ingenieurs op het terrein van energie, over hernieuwbare bronnen en goed gebruik en hergebruik van water en afval. Coöperaties opstarten voor WERK in de zonne-energiesector die als spin off van het project snel een plaats als onderneming vinden in de lokale realiteit. Enkele productielocaties realiseren voor elektrische ENERGIE uit duurzame bronnen, ten dienste van lokale instellingen en gemeenschappen op plaatsen waar elektriciteit vaak ontbreekt en niet voor iedereen beschikbaar is.

Het hoge onderwijsniveau wordt gegarandeerd door samenwerking met docenten van twee gerenommeerde universiteiten: de Technische Universiteit van Turijn en de Katholieke Universiteit van Bukavu. De secretaris-generaal van het Congolese Ministerie van Milieu zei ter gelegenheid van zijn bezoek aan Bukavu: "We hebben grote behoefte aan competentie die blijft. Vorming en Werk, dat is de juiste combinatie zodat jongeren leren en leren toepassen en (...) niet vertrekken, maar dat wat ze geleerd hebben, gebruiken in hun eigen land."

Twee van de zonne-energie installaties zijn van bijzondere betekenis voor Sant'Egidio. De eerste wordt gerealiseerd in het 'Centrum voor de Vrede' dat Sant'Egidio aan het voltooien is in Bukavu. Het zal de grootste installatie zijn die tot nu toe gebouwd is in Zuid-Kivu, met een vermogen van 70kW. Deze installatie levert energie aan de hele omgeving, vooral aan de grootste middelbare school van de stad en aan de nabij gelegen universiteitscampus. Zo is er schone energie voor de jongeren en voor het onderwijs.
De tweede zal gebouwd worden in Goma bij de lagere school die genoemd is naar Floribert Bwana Chui, martelaar van het verzet tegen de corruptie. De installatie staat ten dienste van de school en de omliggende wijk, Mugunga, die in de loop van de tijd is getransformeerd van een vluchtelingenkamp in een zeer afgelegen buitenwijk in het uiterste westen van Goma. Zo is er schone energie voor de ontwikkeling van de periferie.
Er is veel enthousiasme aan het begin van de cursus, zowel onder de studenten als bij de docenten, die besmet zijn door die geest van Sant'Egidio die liefde is voor Afrika. Ze geloven dat een bestendige en duurzame ontwikkeling mogelijk is, een geloof dat het mogelijk is dat Afrika niet de fouten herhaalt die al op zovele plaatsen op onze planeet gemaakt zijn en dat voorkomen wordt dat niet-hernieuwbare bronnen die zeer vervuilend zijn achteloos worden gebruikt voor het opwekken van energie.