De School van Vrede in het vluchtelingenkamp Nyumanzi bestaat vijf jaar. Hoog slagingspercentage bij de staatsexamens onder de vluchtelingenkinderen uit Zuid-Soedan

Gratis cursussen van hoge kwaliteit vormen een hoop voor de toekomst van het land

Vijf jaar geleden brak de burgeroorlog uit in Zuid-Soedan. Vijf, net als de vijf schooljaren van de basisschool in Nyumanzi, waar veel vluchtelingen studeren die in het noorden van Oeganda wonen. We zijn de lessen begonnen onder de acaciabomen. Niet alleen de school is sindsdien gegroeid, maar ook de hoop voor Zuid-Soedan.

Een krant beschreef onlangs het drama van het jonge Afrikaanse land: "Zuid-Soedan kwam in een burgeroorlog terecht in december 2013, toen president Salva Kiir, die tot de etnische groep van de Dinka's behoort, zijn voormalig vicepresident Riek Machar, die tot de Nuer behoort, beschuldigde van het voorbereiden van een staatsgreep. Het conflict, dat getekend wordt door etnische wreedheden en het gebruik van verkrachting als oorlogswapen, heeft geleid tot meer dan 380.000 slachtoffers en dwong meer dan vier miljoen Zuid-Soedanezen, een derde van de bevolking, om de regio te ontvluchten.”

Sinds eind oktober 2018 is er een wapenstilstand van kracht, een hoop op vrede. Dat zagen we bij het bezoek aan alle klassen, aan de leerkrachten en aan de Zuid-Soedanese families bij het einde van het schooljaar 2018 ook aan de bewoners van het vluchtelingenkamp Nyumanzi. De School of Peace van Sant’Egidio is een brug van vrede naar Zuid-Soedan, want ze biedt vele kinderen en hun gezinnen lessen, een gastvrije plek en de concrete hoop op een toekomst van vrede.

De school verwelkomt 1000 kinderen, niet langer onder de bomen of in tenten, maar in twaalf gemetselde klaslokalen die samen met de bibliotheek, de keuken, het magazijn, het sportveld, een drinkwaterput en verschillende diensten een structuur bieden waar allen samen kunnen studeren, zonder onderscheid naar nationaliteit of etnie.

Dit jaar is voor het eerst de onderwijscyclus afgerond, die in Oeganda ook het zevende jaar omvat (Primary 7 – P7). 42 jongeren hebben het staatsexamen gehaald. Onze school is de enige gratis school van het hele vluchtelingenkamp waar het mogelijk is ook naar P7 te gaan.
De schoolresultaten van onze studenten getuigen van een groeiende inzet: het slagingspercentage is in 2018 met 77% hoger dan dat van 2017 (71%). Het aantal meisjes dat het schooljaar positief afsloot is gestegen van 66% naar 73%. Volgend jaar willen we dat nog meer meisjes naar onze school gaan, want hun situatie in het vluchtelingenkamp is moeilijk en ons inzetten voor hen is nog een manier om te investeren in de toekomst van Afrika.