news

Dat er vreugde en vrede mag zijn, en plaats voor iedereen. Zalig Kerstfeest van de Gemeenschap van Sant'Egidio!

21 December 2018

Marco ImpagliazzoChristmas

Deel Op

Kerstmis 2018

Dierbare vrienden,

De Geboorte van Jezus wordt verkondigd door een engel, die zegt dat een grote vreugde het hele volk zal vervullen. En dit zal het teken zijn: een kind, gewikkeld in doeken, liggend in een voederbak, op een plek waar normaal de dieren verblijven. Jezus wordt juist op die plek geboren, nederig en arm. 

Een grote vreugde. Kerstmis is een feest, het is een feest van naar de toekomst kijken, van naar de toekomst kijken vol vertrouwen.

BEKIJK DE VIDEO

Wanneer je het hebt over een kind dat geboren wordt, denk je meteen aan de toekomst. De Oosterse traditie spreekt van een kind dat de mensheid verjongt. Met kerst worden we allemaal jonger, omdat we niet naar onszelf kijken, naar onze eigen problemen en moeilijkheden,, naar onze veroudering. Nee, we kijken naar een kind dat geboren wordt voor ons allemaal. En dat kind brengt vreugde, zoals ieder kind dat in een familie geboren wordt. Maar het heeft ook een andere grote kwaliteit: het brengt ons allemaal samen rondom het kind. Het overstijgt de eenzaamheid in ieder van ons, het overstijgt de eenzaamheid waarin zoveel mensen helaas leven, of ze nu arm of rijk zijn, of ze het nu goed hebben of in moeilijkheden leven. Want eenzaamheid kan ons allemaal raken.

Kerstmis beleven we als een familie, allemaal samen. Het is prachtig dat in het evangelie staat dat de vreugde het hele volk vervult. Voor ons van Sant'Egidio is dat bijzonder waar. Kerstmis is het feest van allen, want allen zoeken de vreugde van Kerstmis. We zoeken haar hier, in de basiliek van Santa Maria in Trastevere, bij het grote kerstmaal, en we beleven haar op zoveel plekken in de wereld in allerlei verschillende omstandigheden.

Maar ik zou ook willen zeggen dat alle volkeren zoeken naar vreugde en een toekomst, ook de volkeren voor wie Kerstmis niet dezelfde betekenis heeft als voor ons christenen. Dat is heel mooi en heel waar. Want kerst verenigt op een bepaalde manier de hele wereld, alle volken, alle culturen, ook die Jezus niet kennen. Iedereen, van elke leeftijd, heeft het nodig om te zien dat er een toekomst is, om te leven in vreugde. Mijn wens is dan ook dat dit kerstfeest werkelijk een kerstfeest van vreugde voor allen is, want dat is precies de betekenis van de kerstmaaltijden van onze Gemeenschap en de betekenis van Kerstmis, waarin niemand wordt uigesloten, waarin iedereen wordt uitgenodigd, waarin het onderscheid vervaagt tussen wie dient en wie bediend wordt en waarin er werkelijk plaats is voor iedereen.

Want iedereen heeft het recht om niet alleen te zijn, met Kerstmis, maar ook elke dag van zijn leven. Iedereen heeft recht op vreugde, iedereen heeft recht op een toekomst. Ik denk in het bijzonder aan de migranten, die met zovelen zijn en een toekomst zoeken. Ik denk aan al die landen en volkeren die nog altijd het drama van oorlog en geweld beleven. Dat de vrede de toekomst is van iedereen. Dat is de wens van Sant’Egidio: een Kerstfeest van vreugde, een Kerstfeest van vrede, een Kerstfeest waarin er plaats is voor iedereen.

Zalig Kerstmis!

Marco Impagliazzo
Voorzitter van de Gemeenschap van Sant'Egidio