Kerstmis: 60.000 armen aan tafel in Italië, 240.000 in de hele wereld

Marco Impagliazzo: "Een boodschap van hoop die elke geslotenheid overwint en en aan velen de toekomst teruggeeft"

Meer dan 240.000 mensen in 77 landen ter wereld, van wie 60.000 in Italië, namen deel aan de kerstmaaltijden met de armen van Sant’Egidio. Het begon in de basiliek van Santa Maria in Trastevere, waar deze traditie in 1982 begon met een kleine groep ouderen die anders op de mooiste dag van het jaar alleen gebleven waren. Sindsdien heeft de Gemeenschap velen een plaats aan dezelfde tafel gegeven: van daklozen tot vluchtelingen die met de humanitaire corridors naar Europa kwamen, tot straatkinderen en jongeren in moeilijkheden in de grote sloppenwijken van Afrika en Latijns-Amerika. Bij de vijftigste verjaardag van Sant'Egidio is Kerstmis gevierd in een honderdtal grote en kleine Italiaanse steden, waaronder Rome, Napels, Genua, Messina, Milaan, Bari, Florence, Turijn, Novara, Padua, Catania, Palermo, Triëst, Reggio Calabrië.

“Het is een volk waarin wie helpt verward wordt met wie geholpen wordt, – sprak de voorzitter van de Gemeenschap, Marco Impagliazzo – een grote familie waarin er plaats is voor iedereen. Het grote aantal deelnemers van dit jaar laat zien dat het mogelijk is een antwoord te geven op de cultuur van berusting en geslotenheid die soms zo dominant lijkt, om zo aan velen de hoop terug te geven op een toekomst die we samen opbouwen”.

Er is een aanzienlijke groei van solidariteit: er waren meer vrijwilligers die zich aanboden om te helpen, niet alleen bij het voorbereiden van de maaltijden en het bedienen aan tafel, maar ook om de armen te leren kennen die gedurende het hele jaar de vrienden van de Gemeenschap zijn. Tijdens het slotwoord in de Santa Maria in Trastevere bij het uitdelen van de cadeaus (allemaal 'gepersonaliseerd' omdat de genodigden bekend zijn) sprak naast pastoor Marco Gnavi ook de nuntius van de Heilige Stoel in Italië, monseigneur Emil Paul Tscherrig: “Ik breng jullie de zegen van paus Franciscus, die hier in de geest bij jullie is. Deze kerst herinnert hij ons dat we dezelfde vader hebben: we zouden dus allemaal broers en zussen moeten zijn,om een jaar van vrede te laten aanbreken”.

BEKIJK DE FOTOGALERIJEN VAN DE KERSMAALTIJDEN MET DE ARMEN 2018