Nieuws uit Mozambique: de situatie en onze hulp

Eerste hulp voor de zwaarst getroffenen in onze DREAM centra in Beira. Blijf helpen

We ontvangen nieuws over de situatie in de stad Beira, in het bijzonder over de twee klinische centra die daar zorg bieden middels het DREAM programma van de Gemeenschap van Sant'Egidio: het centrum Polivalente, dat dichtbij het stadhuisplein ligt, en het centrum van Manga Chingussura in de periferie van de stad. Zij hebben per direct hun activiteiten hervat en behandelen meer dan 11.000 personen.

Het centrum Polivalente heeft door de orkaan veel schade opgelopen, vooral aan de daken, net als de rest van de wijk. Vanaf de eerste dag zijn er 400 gevluchte mensen in het centrum opgevangen. Zij hebben alles verloren. Het is dramatisch om te beseffen dat enkele gehandicapten en ouderen zijn omgekomen in hun poging om het centrum te bereiken. De medewerkers en vrijwilligers van Sant'Egidio waren een van de eersten om hulp te bieden aan de getroffen bevolking. Ze konden voedsel en basisbenodigdheden aanbieden die al in het magazijn van het centrum lagen opgeslagen. Verder bieden ze hulp aan de bevolking door olie, rijst en meel uit te delen. Maar in de eerste plaats is per direct de medische hulp hervat, aan de patiënten en aan iedereen die zorg nodig had. Door de schaarste aan drinkwater neemt het aantal gevallen van diarree nog steeds toe, in het bijzonder onder kinderen. Dat spoort ons aan om snel te handelen.

Het laboratorium heeft binnen enkele dagen de basisactiviteitein overgenomen, klinische analyses uitgevoerd ten behoeve van de belangrijkste gezondheidsproblemen. Zo werden 4.000 patiënten bijgestaan, naast patiënten van andere instellingen die gesloten of gedeeltelijk beschadigd zijn.

Ook in de periferie van de stad heeft de orkaan veel gezondheidscentra vernietigd. Na de ramp werd het centrum van Manga Chingussura, dat slechts gedeeltelijk getroffen is, een knooppunt voor de hele regio. Het centrum, dat 7.000 patiënten behandelt, zat de eerste dagen na de ramp vol met andere zieken. Ook hier ging het in veel gevallen om diarree. Er werd geprobeerd iedereen te behandelen.
 
Er is 30 ton aan hulpgoederen opgestuurd: voedselhulp, materiaal voor waterzuivering, noodzakelijke medicijnen (tegen diarree en tegen uitdroging bij kinderen).
 
De Gemeenschappen van Sant'Egidio en de Youth for Peace in Beira hebben actie ondernomen om de belangrijkste noden ter plaatse te identificeren. Ze hebben afspraken gemaakt met lokale instellingen in de wijken om de verdeling van hulp veiliger en ordelijker te laten verlopen, zodat een groter aantal mensen bereikt wordt.
 
Er is veel hulp nodig. In de eerste plaats door het grote gebrek aan drinkwater en aan voedsel.

LATEN WE BLIJVEN HELPEN, ZODAT BEIRA WEER TOT LEVEN KOMT!

U KUNT NU DONEREN MET ONDERSTAAND FORMULIER

 

Doneer online

OF U KUNT DONEREN VIA FACEBOOK, OF VIA EEN BANKOVERSCHRIJVING

OF KLIK HIER VOOR BELGIË EN VOOR NEDERLAND