Eurafrika, een noodzaak. Een debat in Brussel over een nieuw partnership tussen Europa en Afrika

Op 13 mei organiseerde de Gemeenschap van Sant'Egidio samen met het European Centre for Development Policy Management (ECDPM) een paneldiscussie over de relaties tussen Europa en Afrika. bij de conferentie 'Eurafrica revisited' kwamen gaven experts hun mening over de noodzakelijke stappen om te komen tot een "gelijkwaardig partnerschap", waarop scheidend voorzitter van de Europese Commissie Juncker  zijn hoop uitsprak tijdens zijn laatste toespraak over de Staat van de Unie.

Aan de conferentie namen deel: Suhayfa Soobedar (ambasade van Zuid-Afrika), Michael Kwizera (directeur strategie, Barefoot Law), Patrick Develtere (adviseur van de Europese Commissie), Jonathan Holslag (Vrije Universiteit Brussel) en Mario Giro (voormalig onderminister van Buitenlandse Zaken in Italië), die enthousiast vertelde dat "Afrika niet op Europa heeft gewacht." Hij benadrukte de enorme kracht en drive van jonge Afrikanen.

Het publiek bestond vooral uit ambassadepersoneel van beide continenten, medewerkers van de Europese instituties, het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, denktanks, adviseurs en studenten.