Opnieuw komen negen Syrische en Irakese gezinnen vanuit Libanon aan in Parijs met de #humanitairecorridors

Vanavond en morgen, 20 en 21 mei, komen negen Syrische en Irakese vluchtelingengezinnen via een veilige reis (met een vlucht van Air France) aan op Roissy in Frankrijk, dankzij het project van de humanitaire corridors. Het gaat om 32 personen, onder wie tien minderjarigen.

Acht gezinnen zijn afkomstig uit Syrië (vooral uit Aleppo en Homs) en een gezin komt uit Irak. Ze worden verwelkomd door een netwerk van Franse organisaties, waaronder het collectief Ty Maria, zusters van de gemeenschap van de Dochters van Jezus in Kermaria en de Gemeenschap van Taizé.

Nog maar een jaar geleden kwamen zes Syrische en Irakese gezinnen in dezelfde periode aan in Parijs. Zij genieten inmiddels allemaal bescherming van de Franse staat en zetten hun leven in Frankrijk voort. Onder hen zijn Bilal e Hiba, een jong stel uit Homs met een dochter van vijf jaar en een zoon van anderhalf. De Gemeenschap van Sant'Egidio ontmoette hen in het kamp Tel Abbas in het noorden van Libanon. Hun dochter ging na aankomst direct naar school en spreekt nu goed Frans. Ze leert haar ouders het liedje “Pomme de reinette et Pomme d'Api". Ook de ouders beginnen met veel inspanningen Frans te spreken en zullen binnenkort werk vinden dat hen in staat stelt om zelfstandig te leven. Maandagavond is Bilal aanwezgi om de nieuwe vluchtelingen te verwelkomen die aankomen met de humanitaire corridors.

Het project van de humanitaire corridors voorziet in de overkomst van 500 vluchtelingen en begon in Frankrijk op 14 maart 2017 met een overeenkomst die in het Elysee ondertekend werd door de minister van Binnenlandse Zaken, de minister van Buitenlandse Zaken en de Gemeenschap van Sant'Egidio, de Federatie van Protestantse Kerken in Frankrijk, de Federatie van Protestantse Onderlinge Hulp, de Franse bisschoppenconferenti en Caritas Frankrijk.