news

Sant’Egidio, vreugde om de afschaffing van de doodstraf in New Hampshire

30 Mei 2019 - VERENIGDE STATEN

Death Penalty

De laatste staat aan de oostkust van de Verenigde staten waar deze nog in gebruik was. Speciale verlichting van het Colosseum om deze grote stap in de beschaving te vieren.

Deel Op

'Live free or die' is het motto van de 'granieten staat', de eerste Amerikaanse kolonie die zich afsplitste van Engeland en een van de dertien die de Verenigde Staten van Amerika stichtten. Vandaag, 30 mei 2019, na een strijd van vele jaren heeft de Senaat van New Hampshire, met een verpletterende meerderheid van 16 tegen 8, de afschaffing bevestigd die op 3 mei jl. was geblokkeerd door een veto van gouverneur Sununu.  Het veto van de gouverneur is definitief teruggedraaid. Er waren andere pogingen geweest om de doodstraf in New Hampshire af te schaffen. Een keer had een gouverneur de keuze van het parlement ongeldig verklaard en in 2014 was de afschaffing niet gelukt door het staken van de stemmen. Het is een belangrijk antwoord op het appel dat paus Franciscus deed aan het Amerikaanse Congres om de doodstraf te overwinnen, zoals beschreven in de nieuwe definitieve formulering van de Katechismus van de Katholieke Kerk (n.2267) die de doodstraf definieert als in alle gevallen "ontoelaatbaar".

Dit is een historische gebeurtenis en een keuze van beide partijen, republikeinen en democraten samen, die gegroeid is dankzij het onvermoeibare werk van een democratisch parlementslid, Renny Cushing, een van de stichters van de beweging Murder Victims' Families for Human Rights, dat families van slachtoffers die tegen de doodstraf zijn verzamelt. Renny Cushing verloor zijn vader, vermoord tijdens een roofoverval in 1988 en is zich blijven inzetten voor het eind van de doodstraf, als enige doeltreffende weg, ook voor de heling van de pijn van de families van de slachtoffers, in plaats van een vendetta-recht dat moorden toevoegt aan gepleegde moorden zonder ooit leven te kunnen teruggeven.

Dit is een doorbraak. Het laat zien dat er werkelijk beweging is in de publieke opinie en bij de heersende klasse in Amerika, hetgeen ook bevestigd wordt in het historisch lage aantal executies en veroordelingen tot de doodstraf in de laatste twintig jaar en in het aantal Amerikaanse staten waar voorstellen ingediend zijn om de wetgeving rondom de doodstraf te veranderen.

De Gemeenschap van Sant’Egidio is verheugd over de politieke moed van de wetgevers van New Hampshire en zal deze gebeurtenis
samen met de stad en de bevolking van Rome vieren met een speciale verlichting van het Colosseum.