news

Het werk voor de slachtoffers van orkaan Idai in Mozambique gaat door. Een Eurafrikaanse inspanning

21 Augustus 2019

Cyclone Idai#santegidiosummer

Deel Op

In Mozambique gaat het werk door om de bevolking die getroffen is door orkaan Idai te ondersteunen. Het is een Eurafrikaanse inspanning.: jonge Mozambikanen van de Gemeenschap van Sant'Egidio, medewerkers van het DREAM programma, Italianen en andere Europeanen die er hun #santegidiosummer doorbrengen zijn deze weken onophoudelijk bezig de meest afgelegen dorpen te bereiken om er troost en voedsel te brengen. Honger is er nog altijd het grootste probleem.

Een delegatie van Sant'Egidio uit Beira ging naar Estaquinha in het district Búzi, een van de zwaarst getroffen gebieden, om eten te brengen naar de bevolking daar. Ze deelden voedselpakketten uit aan meer dan 600 gezinnen. Meer dan 3300 personen profiteerden daarvan. Ook aan de studenten die daar studeren bracht Sant'Egidio verschillende etenswaren.
Met deze voedseldistributie werden ook de gezinnen in de plaatsen Chitindiri, Matene, Manhande en Magimbingo bereikt. Mannen en vrouwen, kinderen en jongeren die vanaf de vroege ochtend duidelijk uitgehongerd en met wanhopige gezichten onder de bomen stonden, nadat ze kilometers gelopen hadden om deze plek te bereiken. Tot tranen bewogen en met hun hulppakketten in de hand hielden ze niet op Sant'Egidio te bedanken. Ze vertelden ons verschillende pijnlijke verhalen, maar ook verhalen over overwonnen problemen. Ze vertelden over de apocalyptische dag van de orkaan: "Ik ben 83, maar ik heb nooit zo'n woede van de natuur gezien als die dag," vertelde een oudere vrouw.
De lokale autoriteiten spreken van een aantal doden die dag: het zijn hartverscheurende verhalen.
We bidden steeds voor hen, en verzekeren en ervan dat ze zich niet vergeten hoeven te voelen en dat we al het mogelijke doen om snel terug te komen om te helpen.
De Gemeenschap van Sant'Egidio in Estaquinha staat de gezinnen dagelijks bij. Ze hebben de School van Vrede voor de kinderen uitgebreid en hielpen mee met het uitdelen van voedsel aan de bevolking en aan de gezinnen van de kinderen van de School van Vrede.

Het was een zomer die, zoals sommigen van de Jongeren van Vrede bij thuiskomst op facebook schreven, "een grote levensles" was: "Terug in Rome, met al die verhalen, gezichten en beelden in ons hart, kunnen we alleen maar dankbaarheid voelen om zoveel mannen en vrouwen te hebben leren kennen die, meteen nadat de orkaan Idai de stad Beira in Mozambique trof op 14 maart, de keuze maakten om niet te klagen om wat hen was overkomen en de schade aan hun huizen, maar zich direct bekommerden om al die anderen die het nog moeilijker hadden: straatkinderen, gezinnen die alles verloren hadden. Daaruit zijn veel vruchten van liefde geboren voor deze stad: het wonder van de broodvermenigvuldiging vond elke dag plaats, in het voedingscentrum dat 850 kinderen te eten gaf, de ontelbare mensen die overgebracht waren naar afgelegen plaatsen en bereikt werden door onze voedseldistributie, de hoop die terugkeerde bij de gevangen in de vrouwengevangenis van Beira, de honderden kinderen die naar onze Scholen van Vredde kwamen. En de wederopbouw van de huizen voor ouderen die alles verloren hadden en de huizen voor honderd straatkinderen en -jongeren die dagelijks tegen hun vrienden van Sant'Egidio in Beira zeiden: "Mag ik altijd hier bij jullie blijven? Jullie zijn nu mijn familie." Dank aan alle vrienden van Sant'Egidio uit Beira dat ze ons lieten zien "nas diversidades fronterizas a unidade de coração."Het werk voor de slachtoffers van orkaan Idai in Mozambique gaat door. Een Eurafrikaanse inspanning
Het werk voor de slachtoffers van orkaan Idai in Mozambique gaat door. Een Eurafrikaanse inspanning
Het werk voor de slachtoffers van orkaan Idai in Mozambique gaat door. Een Eurafrikaanse inspanning
Het werk voor de slachtoffers van orkaan Idai in Mozambique gaat door. Een Eurafrikaanse inspanning
Het werk voor de slachtoffers van orkaan Idai in Mozambique gaat door. Een Eurafrikaanse inspanning