news

Zuid-Soedan, Sant'Egidio: nieuwe stappen op weg naar vrede

14 Februari 2020 - ROME, ITALIË

PeaceSouth Sudan

Deel Op

De afgelopen dagen vond bij de Gemeenschap van Sant'Egidio de eerste onderhandelingsronde plaats als vervolg op de akkoorden voor een staakt-het-vuren in Zuid-Soedan, die 12 januari jl. werden getekend in Rome. Aan de onderhandelingen nam een vijftigtal gedelegeerden deel. Zij vertegenwoordigden de regering van het Afrikaanse land, alle politieke facties van de oppositie (SSOMA, SPLM/IO, NDM, OPP, FDs) en verschillende internationale waarnemers van onder andere de IGAD, de Verenigde Naties en de Europese Unie.

Met de ontmoeting, die plaatsvond dankzij bemiddeling van Sant’Egidio, trad de SSOMA, waarin alle oppositiebewegingen verenigd zijn die het vredesakkoord van Addis Abeba uit september 2018 niet hebben onderschreven, toe tot het mechanisme van verificatie en monitoring van het staakt-het-vuren. "Het gaat om een noodzakelijke en cruciale stap in de consolidatie van het vredesproces," zei Paolo Impagliazzo, die de bemiddeling door de Gemeenschap van Sant'Egidio heeft bevorderd, "want dit garandeert de burgerbevolking veiligheid en verleent internationale organisaties toegang tot het hele land." Barnaba Marial Benjamin, speciaal gezant van president Salva Kiir, bedankte Sant’Egidio voor het creëren van omstandigheden voor een "inclusieve dialoog” en merkte op: "We zijn op de juiste weg naar de vrede waar paus Franciscus zo naar verlangt en we hebben het mandaat en de goede wil om die weg te gaan." Uit naam van de SSOMA bevestigde generaal Thomas Cirillo Swaka opnieuw de “inspannigen om de vijandelijkheden op de grond en de dreigende toon op social media te staken om te komen tot omstandigheden die de dialoog bevorderen."

De onderhandelingen gaan volgende week verder over de governance en de belangrijkste oorzaken van het conflict. De volgende ronde, die in maart in Rome plaats zal vinden, wordt geheel gewijd aan de ontmoeting tussen de militaire leiders die de beslissingen die zijn genomen als gevolg van het staakt-het-vuren in de praktijk moeten brengen.

 

De resolutie van Rome over monitoring en verificatie van CoHa 2017 >>Zuid-Soedan, Sant'Egidio: nieuwe stappen op weg naar vrede
Zuid-Soedan, Sant'Egidio: nieuwe stappen op weg naar vrede
Zuid-Soedan, Sant'Egidio: nieuwe stappen op weg naar vrede
Zuid-Soedan, Sant'Egidio: nieuwe stappen op weg naar vrede