Covid19 in Latijns-Amerika: op de straten van Lima in Peru, tussen de armen die overrompeld zijn door de pandemie

Covid19 in Peru

Tot op heden zijn er in Peru meer dan 250.000 mensen besmet met het coronavirus, met meer dan 8.200 doden tot gevolg. Bijzonder zorgwekkend zijn de snelle verspreiding van de pandemie in de provincies en het feit dat de ziekenhuizen al weken vol zijn. Er zijn geen intensive care bedden en zuurstof wordt alleen toegediend als je betaalt. Ook de prijzen van maskers en gel zijn verveelvoudigd. De belangrijkste bronnen van besmetting zijn de stadsmarkten vol mensen die moeten verkopen en kopen. Van quarantaine lijkt geen sprake in de buitenwijken van Lima. De noodtoestand duurt tot 30 juni, er geldt een avondklok. Op dit moment blijven kerken gesloten.

Ook hier, zoals op zoveel plekken in de wereld, zijn er positieve gevallen van COVID19 geweest in veel verzorgingshuizen voor ouderen, waar momenteel geen bezoek mogelijk is.

Veel mensen ontvluchten te voet de hoofdstad Lima en grote steden als Chimbote, Chiclayo en Trujillo. Ze moeten kiezen tussen sterven van de honger of door het virus. Daarom staan er rijen en rijen van mensen op de Pan-Amerikaanse weg die wanhopig proberen over het Sierra gebergte terug te keren naar huis nadat ze in de stad hun werk verloren.

Een 'restaurant op wielen' met het opschrift Sant'Egidio

In deze alarmerende situatie blijft de Gemeenschap van Sant'Egidio in Lima niet alleen degenen opzoeken die op straat leven, maar ook de ouderen die alleen wonen en gezinnen die hun werk verloren hebben, waardoor de behoefte aan voedsel toeneemt. Mensen die door hun kwetsbaarheid niet kunnen vertrekken en het weinige dat ze hebben niet kunnen achterlaten.

In het centrum van Lima verblijven meer dan 3.000 daklozen, van wie 10% in het historische centrum verblijven. van hen is 58% ouder dan 65 jaar. De Gemeenschap van Lima heeft sinds het begin van de quarantaine voedselhulp en maskers gebracht naar de daklozen die een plekje hadden gevonden op Plaza Italia in de wijk Barrios Altos, en naar ouderen die alleen wonen op het Plaça de Monserrate waar de Gemeenschap gevestigd is. Een gebaar dat in deze tijd hele gezinnen van de honger kan redden.

Een schreeuw die je van richting doet veranderen

'La Rinconada' in Monserrate is een complex van huisjes in het centrum van de stad, waar zo'n 40 families leven die helaas dezelfde sanitaire voorzieningen moeten delen. De situatie is er erg moeilijk; de meeste moeders en oma's zijn er besmet.
Op een zaterdagavond belde een meisje van de School van Vrede huilend naar een van de jongeren van de Gemeenschap, omdat haar moeder ziek was door COVID-19 en grote moeite had met ademhalen.

Een schreeuw om hulp die deze jongere - en zijn vrieden - 'dwong' om hun angst te overwinnen, hun huizen te verlaten en de 'huisjes' binnen te gaan om hulp te bieden: niet alleen met voedsel, maar vooral met een vriendschappelijke aanwezigheid en allerlei instructies om besmetting tegen te gaan.

Velen richten hun stem tot de Gemeenschap in deze dramatische tijd. De inzet in deze tijd is dat niemand ongehoord blijft.