Africa en de pandemie: Guinee bijvoorbeeld en de inzet van Sant'Egidio

Guinee is met 12 miljoen inwoners een land in West-Afrika dat rijk is aan grondstoffen: het produceert een kwart van het bauxiet in de wereld en heeft enorme voorraden ijzer en goud. Maar het is, net als andere Afrikaanse landen, vooral rijk aan vruchtbare grond. Dit zijn voordelen die echter niet te herkennen zijn in de levensomstandigheden van de grote meerderheid van de bevolking. Van 2014 tot 2016 heeft Guinnee de tragedie van het Ebolavirus ondergaan, met duizenden doden.

In deze zeer onzekere omstandigheden is ook Covid-19 op het toneel verschenen. Het virus is vanuit de hoofdstad Conakry snel verspreid naar alle regio's van het land. Op 27 maart hebben de autoriteiten de noodtoestand afgekondigd op het gebied van de gezondheid en alle grenzen gesloten voor in- en uitgaand verkeer. Er werd ook een avondklok ingesteld van 22.00 tot 5.00 uur. Velen geloven niet in de pandemie en zeggen dat het verzonnen is. Sommigen werpen zich op als genezers en bieden producten aan die geïnspireerd zijn op de traditionele geneeskunde. De mensen zijn boos, de prijzen van het vervoer zijn verhoogd en daardoor ook de prijzen van de eerste levensbehoeften. Heel weinigen dragen maskers.

De Gemeenschap van Sant’Egidio in Guinee heeft in de periode van de lockdown bijeenkomsten georganiseerd om bewustwording te bevorderen en informatie te geven over de verspreiding van het virus en preventiemogelijkheden, ook door middel van radiouitzendingen. Zo continueert ze de nabijheid aan de meest kwetsbaren door de collectieve verantwoordelijkheid te bevorderen.
In het bijzonder in de stad Mamou e Guéckédou, in het binnenland dat als "rode zone" is aangeduid, heeft Sant'Egidio, rekeninghoudend met de voorschriften en met de nodige voorzorgsmaatregelen, de regelmatige distributie van zeep, maskers en desinfectanten opgezet voor ouderen, gevangenen en mensen die op straat leven. In Conakry zorgen ze dat de gevangen geen hulpmiddelen tekort komen en in Dubreka is het DREAM-centrum een bron, als een fontein voor de stad: er wordt water uitgedeeld aan de mensen van de naastgelegen wijken die daarvan verstoken zijn.