news

Shaping Peace together: samen de vrede vormgeven. 21 september, Internationale Dag van de Vrede #peaceday

21 September 2020

Peace
World Day of Peace

Deel Op

Vandaag is het de Internationale Dag van de Vrede, die in 1981 met algemene stemmen is ingesteld door de Algemene Vergadering van de VN. Sindsdien is het een dag waarop de oproep tot een globaal 24-uurs staakt-het-vuren hernieuwd wordt en waarop educatieve evenementen over vrede worden georganiseerd.

De titel die dit jaar is gekozen voor International Peace Day is 'Shaping Peace Together', samen de vrede vormgeven. Daarmee wordt de noodzaak benadrukt van een cultuur van mededogen en samenwerking tussen volkeren en naties tegenover de wereldwijde dreiging van de pandemie.

Samen bouwen en vormgeven aan de vrede behoort tot de diepe roeping van de Gemeenschap van Sant'Egidio en haar werkwijze in internationale betrekkingen. Een werkwijze die gedurende vele jaren van werken aan het oplossen van conflicten is ontstaan.

Vrede is uiteindelijk een universele verantwoordelijkheid. Ieder mens moet daaraan bijdragen met zijn of haar eigen gedachten en eraan werken, want - zo zei Johannes Paulus II op de Dag van Gebed voor de Vrede, op 27 oktober 1986 in Assisi - "De vrede is een bouwterrein dat open staat voor iedereen, niet alleen voor specialisten, wijzen en strategen."

Door deze dag te vieren hernieuwt Sant'Egidio haar eigen dagelijkse inzet om te bouwen aan een cultuur van samenleven, en effectief middel tegen de cultuur van vijandigheid; om te investeren in het onderwijs van kinderen en jongeren in de Scholen van Vrede en de beweging Youth for Peace, om de dialoog tussen volkeren en religies te bevorderen en om te werken aan het verwelkomen van vluchtelingen en migranten, de enige oplossing voor de historische uitdaging van migratie die het bittere gevolg is van oorlogen, klimaatverandering en de ongelijke verdeling van de hulpbronnen van onze planeet.