#kerstvooriedereen in Libanon, in de deels verwoeste huizen door de explosie in de haven van Beiroet en in de vluchtelingenkampen: een teken van hoop en wederopbouw

De afgelopen maanden wordt Libanon opnieuw geconfronteerd met een diepe crisis: zonder regering en met financiële problemen sinds afgelopen maart is de inflatie omhooggeschoten en is de waarde van de Libanese lire ongelooflijk gedevalueerd. Covid-19 en de verwoestende explosie van 4 augustus in de haven van Beiroet hebben de situatie nog verergerd. De meest getroffen buurten: Ashrafye, Mar Mikhael, Qarantine, Geitaoui en Jemayse tonen nog steeds tekenen en verwoesting.

In sommige gebouwen worden ramen en kozijnen hersteld, maar voor de meest beschadigde gebouwen is er nog steeds geen wederopbouwplan.
Duizenden mensen leven in een onzekere en onveilige situatie in halfverwoeste huizen en het aantal daklozen is toegenomen. Een groot deel van de bevolking is verarmd. Velen klagen over het gebrek aan werk en het probleem om huurgelden en rekeningen te kunnen betalen. Steeds minder mensen hebben toegang tot de gezondheidszorg en medicatie en kunnen zelfs geen dagelijks voedsel kopen. Er hangt een sfeer van depressie en pessimisme zonder verwachtingen of vertrouwen voor de toekomst van het land. Ook de toestand van de Syrische, Iraakse en Palestijnse vluchtelingen is verslechterd.

In deze adventstijd wil de Gemeenschap een sprankje hoop brengen naar de vluchtelingenkampen voor Syriërs in het noorden van het land, aan de Libanese ouderen die wonen in de door de explosie getroffen gebieden, aan de gezinnen in de buitenwijken van Beiroet (Bourj Hammoud) en aan de daklozen. Aan hen werden kerstpakketten uitgedeeld met etenswaren, maskers, hygiënische producten en kerstsnoepgoed erin.

Bezoek en een geschenk ontvangen biedt altijd troost, een gelegenheid om je hart te openen en over jezelf te vertellen. Onder de vele ontmoetingen waren George, een 45-jarige Syriër begeleid door zijn 9-jarige dochter omdat hij blind is geworden door de explosie in de haven, en Lina, een eenzame oude vrouw die de winter tegemoet ziet vanuit een leeg appartement waar nog steeds geen ramen in zijn.

Zelfs in het bejaardentehuis Furn El Chebbak in Beiroet, waar al negen maanden niemand meer naar binnen mocht vanwege de pandemie, heeft het langverwachte bezoek de duisternis van een tijd van lijden weggenomen. Vele ook jonge Libanezen die op zoek zijn naar verandering voor hun land, nemen met enthousiasme deel aan dit 'Kerstmis voor iedereen'.