COVID-19 en de Delta-variant in Afrika: een alarmerende situatie

De gezondheidssituatie in Afrika verslechtert. Volgens de laatste statistieken over de COVID-19-pandemie hebben we te maken met een ongekende versnelling op het continent. De Delta-variant begint toe te nemen en dat is echt beangstigend, vooral als je bedenkt dat de vaccinaties nog maar 1% van de bevolking hebben bereikt, terwijl de WHO alarm slaat: "Vaccins zijn onmiddellijk nodig."

Zowel woordvoerder Matshidiso Moeti van de Wereldgezondheidsorganisatie als directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus zeiden dat de situatie in Afrika zorgwekkend is en dat de derde golf het continent met ongekende snelheid treft.

Het aantal gevallen van COVID-19 verdubbelt elke drie weken en alleen al in het laatste jaar werden bijna 202.000 gevallen gemeld, een van de hoogste cijfers ooit. Zowel het aantal nieuwe positieve gevallen als het aantal sterfgevallen ligt deze week bijna 40% hoger dan in de voorgaande week.

DREAM blijft in deze moeilijke tijd samenwerken met Afrikaanse regeringen en draagt concreet bij aan de opsporing van de ziekte, de bewustmaking van de bevolking, de opleiding van gezondheidswerkers en vaccinaties.

Sommige van onze centra zijn echte referentiepunten geworden in de strijd tegen het virus. Een uitstekend voorbeeld is het DREAM-centrum in de Centraal-Afrikaanse Republiek dat, terwijl het zijn normale activiteiten voortzet, door de regering is gekozen als een van de COVID-vaccinatiepunten van het land.

Daarnaast werken onze laboratoria in Malawi en Mozambique nog steeds aan de diagnose van COVID-19-infecties bij zoveel mogelijk mensen, en is ons centrum in de Democratische Republiek Congo, in Kinshasa, ook een vaccinatiehub geworden.

Het doel van DREAM, dat al twintig jaar op het continent aanwezig is, blijft het waarborgen van de toegang tot gezondheidsdiensten voor een steeds grotere bevolking. Dat geldt ook voor deze nieuwe uitdaging van de pandemie, door gelijke toegang tot tests en vaccins mogelijk te maken.