news

"Heropening van legale migratiekanalen dringend noodzakelijk"

4 Augustus 2021

MIGRANTS
humanitarian corridor

Deel Op

De voorzitter van de Gemeenschap van Sant'Egidio, Marco Impagliazzo, roept nogmaals op om legale wegen voor migranten om Europa binnen te komen te heropenen. Hij benadrukte dat "eerlijke en gedocumenteerde immigratie kan bijdragen" aan economisch herstel.

"Het migratievraagstuk moet worden losgekoppeld van politieke doeleinden en met realiteitszin worden beschouwd voor wat het is: niet zozeer een probleem als wel een hulpbron", benadrukte Impagliazzo in het maandelijkse Italiaanstalige katholieke tijdschrift Vita Pastorale.

"In Europa beginnen we opnieuw, dankzij de vaccinatiecampagne en de toewijzing van grote sommen geld," zei hij. "Als we goed naar ons eigen land kijken, is het belangrijk vast te stellen dat een eerlijke en gedocumenteerde immigratie kan bijdragen tot herstel, door - zoals een basiswet van de economie aangeeft - de vraag van Italiaanse bedrijven en huishoudens samen te brengen met het aanbod van degenen die emigreren op zoek naar werk en een toekomst."

De voorstellen van Sant'Egidio

Impagliazzo merkte op dat "Sant'Egidio in de aanloop naar de laatste Europese Raad over migratie voorstellen heeft uitgewerkt om deze voor de toekomst van ons continent beslissende kwestie aan te pakken." Bovenal, zo zei hij, "is het dringend noodzakelijk dat de legale instroom weer op gang komt, om de werkgelegenheid te bevorderen in sectoren die het meest te lijden hebben onder de moeilijkheid om zowel gespecialiseerde als niet-gespecialiseerde arbeidskrachten te vinden."

Daarna, zo voegde Impagliazzo toe, "moet het idee van particuliere sponsoring opnieuw in de Italiaanse wetgeving worden opgenomen, waardoor niet alleen erkende NGO's maar ook bedrijven en gezinnen in staat worden gesteld werknemers naar Italië te halen, net zoals tussen 1998 en 2002 is gebeurd."

Meer humanitaire corridors

Het derde voorstel, zei hij, "bestaat uit het verhogen van [het aantal] humanitaire corridors, een best practice die sinds 2016 de komst naar Italië van 3.000 vluchtelingen mogelijk heeft gemaakt en nog eens 700 in Frankrijk, België, Andorra en San Marino."

De corridors zijn een "oecumenisch initiatief", zei hij, gepromoot door Sant'Egidio, de Italiaanse Bisschoppenconferentie en de Evangelische Kerken. Zij laten zien "dat het mogelijk is om de keten van illegale migratie te bestrijden. Deze best practice brengt opvang en integratie samen. De ervaring met humanitaire corridors is een antwoord op de Europese droom, waarin democratie, mensenrechten en solidariteit nog steeds centraal staan. Het is niet alleen vanuit menselijk oogpunt een goed idee, maar ook vanuit economisch oogpunt."