"Dank jullie wel, na de hel hebben we eindelijk vrede gevonden." Twee gezinnen die de oorlog in Oekraïne ontvluchtten, verwelkomd in Barcelona

Twee Oekraïnse vluchtelingengezinnen werden na een lange reis op station Sants in Barcelona verwelkomd door de Gemeenschap van Sant'Egidio. "Ze vertellen ons over de verschrikkingen van de oorlog," zeggen degenen die hen ontvingen, hun verhalen vertellend: "M. is een oudere vrouw, ze komt uit Ivano-Frankivsk. Toen wij haar ontmoetten was zij uitgeput, ze had 7 dagen en 13 uur achter elkaar gereisd om Polen binnen te komen, waar zij slechts twee uur liggend in een kerk in Krakau kon slapen en daarna een nacht in een sportcentrum in Parijs."

E. is pas 6 jaar oud. Zij is met haar broer en moeder aangekomen: "Wij zijn van de bommen gered!" Haar vreugde is niet te stuiten. Ze rent naar haar nieuwe huis met het boeket bloemen dat ze op het station heeft gekregen. Haar moeder, M., is ontroerd dat ze eindelijk onderdak vindt in een huis: "Ik heb mijn kinderen kunnen redden. Dank jullie wel." Sinds zij hun dorp in de buurt van Kiev ontvluchtten vanwege de bombardementen, was het "de zwaarste en moeilijkste week van mijn leven". M. is pianolerares en haar ogen lichten op als ze er een in huis ziet. "Dank je, dank je, na de hel hebben we eindelijk rust gevonden."

De twee gezinnen kunnen eindelijk in een huis wonen dat door de Gemeenschap is gevonden. De wonden van de oorlog zijn diep, maar kunnen worden geheeld met vriendschap en solidariteit. Nu is het tijd om de taal te leren, de kinderen naar school te brengen, werk te zoeken en het leven weer op te pakken.

HOE TE HELPEN

DONEER ONLINE

Teken en verspreid het APPEL van Andrea Riccardi voor "Kiev als open stad" om de vijandelijkheden en het geweld tegen burgers te laten stoppen.

NIEUWS 25 Februari 2022↦ #Ukraine