Met migranten op de Balkanroute. Het verhaal van Youth for Peace uit Padua en Treviso in Bihać, Bosnië

"Vergeet mij niet!" Gilberto, een jonge migrant uit Guinee-Bissau die we in het vluchtelingenkamp in Lipa hebben ontmoet, heeft deze zin, geschreven in verschillende talen, achtergelaten op de achterkant van een foto die we hebben genomen tijdens een van de vele feesten die we in de afgelopen week hebben georganiseerd. We hebben er een afgedrukt voor elke migrant en voor ieder van ons. Gilberto's zin is een gebed en een uitdrukking van hoop.

Ook dit jaar hebben we weer veel hoop gevonden in de harten van de migranten in Bosnië. We ontmoetten hen mede dankzij de medewerkers van de Jesuit Refugee Service, die sinds 2018 actief is in Bihać. Het zijn er minder dan vorig jaar. In Bihać, in de twee kampen van Lipa en Borici, zijn er naar schatting 400. In provisorische schuilplaatsen nog eens 100 mensen. Zij zijn afkomstig uit Noord-Afrika, Sub-Sahara Afrika (Guinee Bissau, Guinee Conakry, Burundi, Kameroen), uit landen in het Verre Oosten (Afghanistan, Pakistan, Nepal) en uit Cuba. Ze trekken door Bosnië in de hoop Europa en (voor velen) Italië te bereiken. Bij elk van hen hebben we een visitekaartje achtergelaten met onze contactgegevens. Ze weten dat als ze erin slagen Italië te bereiken, ze contact met ons kunnen opnemen en hulp kunnen krijgen. Dit is belangrijk voor hen. Het betekent dat er een vriendelijk gezicht op hen wacht. In de afgelopen maanden en weken is dit het geval geweest voor velen van hen, die wij op eerdere missies hebben ontmoet. In Italië aankomen met een welkom is fijner! En het helpt om met vertrouwen naar de toekomst te kijken. In Bihać vertelden enkele jonge Afghanen ons over de situatie in hun mooie en gekwelde land (waarover in Europa niet meer wordt gesproken) en hoe zij moesten vluchten wegens bedreigingen en mogelijke represailles van het Taliban-regime. Een aantal van hen werkte in het leger of in dienst van westerse instellingen. Vandaag hebben ze geen zekerheden meer. Ze weten alleen dat ze vrede zoeken. Bilal, een van hen, is 12 jaar oud; hij kwam in Bosnië aan zonder zijn ouders en maakte de reis samen met een neef, die iets ouder is dan hij. Toen we hem ontmoetten, had hij een speciaal verzoek: een zaklantaarn, omdat hij bang is voor het donker in de nacht.

In deze dagen met migranten hebben we de pijn van een gewonde mensheid gevoeld, maar ook de grote waardigheid van ieder van hen en de onwankelbare hoop op een betere toekomst. Wij dragen hen in ons hart en beloven hen niet te vergeten - zoals zij ons hebben gevraagd -, voor hen te bidden en eraan te werken dat onze samenlevingen meer inclusief zullen zijn en meer open zullen staan om hen te verwelkomen die op onze deuren kloppen en vragen om vrede, vriendschap en solidariteit.