Een oase van vrede en vriendschap op Cyprus voor migranten: eten in de Tent van de Vriendschap, School van de Vrede, culturele bezoeken en Engelse les voor kinderen

Elke dag komen zo'n 550 mensen eten onder de Tenten van de Vriendschap, vlak naast het vluchtelingenkamp van Pournara. Om hen te verwelkomen heeft Sant'Egidio mensen uit Italië, Frankrijk, België, Spanje, samen met jonge vluchtelingen die zich als vrijwilliger hebben aangesloten en zich elke dag met enthousiasme en trouw inzetten aan de tafels of in de School van de Vrede met de kinderen. Aan de muur van het huisje, waar zij studeren en tekenen, is de "muur van vrede" ontsproten, waar jong en oud tekeningen, gedachten, brieven ophangen.

Er zijn veel niet-begeleide minderjarigen, sommigen zelfs zeer jong. Ze komen uit Afghanistan, Syrië, Somalië. Ze hebben lange en verschrikkelijke reizen achter de rug. En een grote behoefte om hun adolescentie te beleven zoals ieder ander. Voor hen is er elke ochtend de Engelse les in Nicosia (maar binnenkort komt er ook een middagsessie in de tenten van de vriendschap) en zijn er culturele en recreatieve uitstapjes. Gisteren ging een groep van 50 personen naar de dierentuin in Pahos, in het westen van het eiland: een dagje als jongeren, niet als vluchtelingen.

Op zaterdagavond, onder de tenten, wordt de liturgie gevierd. Er zijn veel mensen aanwezig: de liederen van de Gemeenschap en die van de landen waaruit de migranten afkomstig zijn, vormen een vreugdevol koor.

Dagelijks komen ook bezoekers en vrienden naar de tent. Na het bezoek van de ambassadeurs van Frankrijk en Italië worden in de komende dagen nog andere vertegenwoordigers verwacht. Ook de leiders van het kamp zijn zeer meelevend met ons werk. In feite zijn velen geïnteresseerd in het model van opvang en integratie van de Gemeenschap, waarvan de tenten, met hun voortdurende vermenging van "zij die helpen en zij die geholpen worden" een concreet voorbeeld zijn.