WERELD

Een jaar later: bezoek aan de ontheemden van de orkanen en het terrorisme in het noorden van Mozambique

Mozambique is een van de landen in de wereld die het meest zijn blootgesteld aan cyclische natuurrampen die herhaaldelijk schade toebrengen aan de plaatselijke economie en infrastructuur, waardoor de groei van het land ernstig wordt beperkt en alle inspanningen om de noodtoestand te boven te komen worden bemoeilijkt. In het verleden hebben de orkanen "Kenneth" en "Idai" het uiterste noorden van het land getroffen, met name de provincie Cabo Delgado, waardoor 254.750 mensen schade hebben geleden, waaronder 18.000 ontheemden die in tijdelijke opvangcentra moesten leven. Nadat de kampen onbewoonbaar waren verklaard, wees de Mozambikaanse regering grond toe in herhuisvestingszones.

De Gemeenschap van Sant'Egidio kwam in deze gebieden, in samenwerking met het DREAM-programma, in actie met het project "Ninguem fica sozinho!" (Niemand wordt alleen gelaten), gefinancierd door het Italiaanse agentschap voor ontwikkelingssamenwerking. Het doel van de interventie was de verspreiding van besmettelijke ziekten tegen te gaan en de levensomstandigheden te verbeteren door de bevolking in de kampen Savane en Mutua te voorzien van schoon water en betere sanitaire voorzieningen. Er werden met name mobiele gezondheidscentra en een ambulancedienst opgericht en in beide kampen werden twee op zonne-energie werkende watervoorzieningssystemen gebouwd. In het Savane-kamp zijn openbare toiletten gebouwd en in het Mutua-kamp wordt een gezondheidsblok met drie kamers voor medische onderzoeken gebouwd.

Een jaar na de start van de activiteiten neemt een video ons mee naar de locaties en laat ons de verhalen horen van degenen die bij dit project betrokken zijn geweest.