WERELD

Andrea Riccardi bezoekt Oekraïne: een teken van eenheid en verbondenheid met gemeenschappen die zich al meer dan een jaar solidair en biddend tegen de oorlog verzetten

Meer dan een jaar na het begin van de oorlog kwamen de Gemeenschappen van Oekraïne deze dagen bijeen in Lviv voor het bezoek van Andrea Riccardi, in een bijeenkomst van meer dan tweehonderd mensen, niet alleen uit Lviv en Ivano-Frankivsk, maar ook uit Kharkiv, Donetsk, Luhansk, Kherson en Kiev. Plaatsen waarvan de namen ons dit jaar bekend zijn geworden als plaatsen van pijn en vernietiging.
Een gelegenheid om de ervaringen van het eerste jaar van de oorlog te delen, gekenmerkt door een grote humanitaire inzet van Sant'Egidio, gesteund door Gemeenschappen uit heel Europa, zoals Andrea Riccardi benadrukte. Voor veel ontheemde jongeren en volwassenen was de ontvangst door Sant'Egidio een concreet antwoord op de wanhoop. "Mijn huis was verwoest, maar bij de Gemeenschap vond ik een nieuw thuis en een nieuwe familie," zo beschreven sommigen hun ontmoeting met Sant'Egidio, die velen ook motiveerde om deel te nemen aan de zorg voor en hulp aan de armsten.
In een tijd van verbijstering, pijn en angst voor de toekomst was het voorstel om voor de zwaksten te zorgen voor veel jonge mensen een perspectief op de invulling van hun leven.
Aan het eind van de bijeenkomst overhandigden de gemeenschappen van West-Oekraïne een kelk en een evangelieboek, beschadigd tijdens de gevechten, ter herinnering aan de verwoesting van een kerk in de regio Kiev.
Bij deze gelegenheid bezocht Andrea Riccardi ook een vluchtelingenkamp aan de rand van Lviv, waar Sant'Egidio een School van Vrede voor ontheemde kinderen heeft opgezet en zich intensief inzet voor de ondersteuning van gezinnen.