WERELD

Een bezoek aan de stad Brody, een historische joodse stad in Oekraïne, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Shoah

Brody is een stad in Galicië, de meest westelijke regio van Oekraïne, op slechts 90 kilometer van Lviv. De geschiedenis van de stad is nauw verbonden met die van de joodse gemeenschap, een van de belangrijkste in Galicië, die de stad bewoonde tot de jaren van de Tweede Wereldoorlog, toen ze tussen juli 1941 en mei 1943 werd overspoeld door de Shoah; bijna alle ongeveer 10.000 Joden in Brody vonden de dood in de nazi-kampen van Belzec en Majdanek.
De ruïnes van de grote synagoge van Brody getuigen van dat verleden, waarvan de sporen nog zichtbaar zijn in de straten en huizen van een typisch joodse stad in deze regio, tot het midden van de 20e eeuw bevolkt door kooplieden, ambachtslieden, intellectuelen, religieuzen; arme mensen die het weefsel vormden van deze joodse wereld, die nu is uitgewist.
 
Op zijn terugkeer uit Kiev stopte Andrea Riccardi, samen met een delegatie uit Italië, in Brody als teken van eerbetoon aan de joodse traditie in Oekraïne en aan de slachtoffers van de Shoah. Naast de synagoge getuigen de overblijfselen van de joodse begraafplaats van een rijke geschiedenis van geloof en cultuur, waarin de stad Brody een van de centra was van het chassidisme, een volksbeweging voor spirituele vernieuwing van het jodendom die in de 18e eeuw ontstond en in Oekraïne wortel schoot.