MIGRANTEN

Een nieuwe humanitaire corridor brengt 14 jonge vluchtelingen uit verschillende landen in Azië en Afrika vanuit Cyprus naar Italië

Onder hen een meisje van twee maanden, geboren in het vluchtelingenkamp Pournara op Cyprus

Vanmorgen zijn 14 mensen uit Cyprus aangekomen dankzij de humanitaire corridors van de Gemeenschap van Sant'Egidio. Onder hen zijn een meisje van amper twee maanden oud met haar ouders en enkele voormalige niet-begeleide minderjarigen, die net 18 zijn geworden. Op de vlucht voor de oorlogen in verschillende Afrikaanse landen, zoals Somalië en Kameroen, brachten zij lange tijd door in het vluchtelingenkamp Pournara, in de buurt van de hoofdstad Nicosia, dat paus Franciscus bezocht tijdens zijn reis naar Cyprus in december 2021.

Hier gaf de Gemeenschap van Sant'Egidio leven aan de "zomer van de solidariteit"; in juli en augustus vorig jaar brachten ongeveer tweehonderd Italianen en Europeanen hun vakantie door bij de vluchtelingen en organiseerden zij de "Tent van de Vriendschap" in de buurt van het kamp, waar zij elke dag samen konden eten. Ook waren er studie- en spelactiviteiten voor de kinderen. Bij die gelegenheid was het mogelijk de migranten en hun verhalen te leren kennen en het proces te starten om hun verlangen naar een veilige emigratie en een waardige toekomst te ondersteunen. Sommigen van hen hadden in de zomer als vrijwilligers meegewerkt aan de solidariteitsactiviteiten van de Gemeenschap. Vandaag ontmoetten zij opnieuw de vrienden met wie zij hun hoop hadden gedeeld.

De gezinnen en personen die vanochtend in Fiumicino zijn verwelkomd, zullen onmiddellijk beginnen met in hun integratie dankzij het leren van de Italiaanse taal, waarmee sommigen van de asielzoekers al zijn begonnen door het volgen van cursussen die de vrijwilligers van Sant'Egidio de afgelopen zomer in Cyprus hebben georganiseerd.

De jongeren die vandaag zijn aangekomen, voegen zich bij de vele vluchtelingen die met de humanitaire corridors zijn opgevangen. In totaal zijn met dit systeem, dat volledig zelfstandig wordt gefinancierd en wordt uitgevoerd dankzij een wijdvertakt opvangnetwerk, 6.261 vluchtelingen in Europa aangekomen, waarvan meer dan 5.400 in Italië.