MIGRANTEN

Een weg van vriendschap, solidariteit en verantwoordelijkheid: nieuwe aankomst van de humanitaire corridors in Frankrijk

Op vrijdag 8 juni werden 13 Syrische vluchtelingen verwelkomd op de luchthaven Paris-Charles de Gaulle. Ze kwamen aan via de humanitaire corridors van de Gemeenschap van Sant'Egidio in samenwerking met de Semaines Sociales de France, het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Buitenlandse Zaken en OFII.

Valérie Régnier van Sant'Egidio verwelkomde de vluchtelingen en herinnerde eraan dat "de humanitaire corridors een weg zijn: een weg van vriendschap, solidariteit en verantwoordelijkheid." De verwelkomde families hebben al een deel van deze weg van vriendschap afgelegd in Libanon, waar ze zich voorbereidden op de reis die hen naar Frankrijk zou brengen. En dit pad zal worden voortgezet met nieuwe vrienden, families en organisaties, die in verschillende steden op hen wachten. Régnier vervolgde: "We zitten nu niet in een gemakkelijke periode en we moeten samen vooruit kijken, met moed en realisme. Onze toekomst? Onze toekomst is altijd om samen verder te gaan, in de 45 departementen waar sinds 2017 gezinnen zijn opgevangen dankzij de humanitaire corridors."

Ook aanwezig bij de aankomst waren Laurent de Matourt, secretaris-generaal van de Semaines Sociales de France, Sylvie Bergier-Diallo, directeur van de Direction Générale des Étrangers en France van het ministerie van Binnenlandse Zaken, en talrijke jongeren van Youth for Peace, onder wie een tiental jongeren die dankzij de humanitaire corridors zijn aangekomen en nu geïntegreerd zijn in Frankrijk.

In totaal zijn met het systeem van humanitaire corridors, dat volledig zelf gefinancierd wordt en geïmplementeerd wordt dankzij een wijdvertakt opvangnetwerk, meer dan 6300 vluchtelingen veilig in Europa aangekomen.